Zece cisterne de sânge. De atâta ar avea nevoie în fiecare an spitalele din România pentru transfuzii. În plină criză, medicii au ajuns să apeleze la rudele pacienţilor internaţi pentru recoltare. Mai ales că donatorii benevoli sunt din ce în ce mai puţini. Soluţia găsită de organizaţiile neguvernamentale - o campanie prin care sa fie promovată donarea. Criza donatorilor a lovit şi aici Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Doar pentru o singură operaţie e nevoie de 10 unităţi de sânge. La o intervenţie medicală complexă, cum ar fi un transplant, pot fi consumate chiar şi 70 de unităţi. O cantitate de sânge pe care medicii de la Centrul de Transfuzii din Bucureşti o colectează într-o zi întreagă.
Numărul donatorilor nu depăşeşte 200 pe zi, ceea ce este foarte puţin în comparaţie cu solicitările. Asta se vede şi pe holurile Centrului de Transfuzii Sanguine. 12 paturi îşi aşteaptă clienţii, dar rar sunt ocupate toate în acelaşi timp. În general lumea vine să doneze când rudele se află internate.
Necesarul de sânge al României este foarte mare. Spre exemplu, în 2006, a fost nevoie de 500 de mii de unităţi, dar au fost livrate în jur de 320 de mii. Ţara noastră ocupă ultimele locuri în Europa cu doar 17 donări la 1000 de locuitori. În ţările vecine, numărul donatorilor este dublu. Campania iniţiată de ONG-uri va începe mâine în Politehnică.
Observator