Informaţiile au fost prezentate în ediţia de sâmbătă a emisiunii Income, de la Antena 3.
La noi, din totalul fondului silvic, doar 3,4 milioane au mai rămas în proprietatea Romsilva. Asta şi pentru că în România s-au restituit peste 3.000.000 de hectare de păduri în ultimii 20 de ani, un raport recent al Curţii de Conturi arătând şi numeroase cazuri de abuzuri şi fraude legate de aceste retrocedări.
Cert e că România taie în medie trei hectare de pădure în fiecare oră, suprafaţa forestieră totală despădurită şi degradată, în perioada 2000 - 2011, fiind de aproape 300.000 de mii de hectare.
O problemă majoră e cauzată şi de faptul că ritmul reîmpăduririlor nu este la fel de susţinut ca cel al tăierilor. Fiind un segment economic foarte profitabil, exploatarea lemnului nu este nici pe departe o poveste lipsită de evaziune, piaţa neagră fiind bine organizată în jurul unor grupări mafiote, unele chiar cu afiliere politică.
În România, în afara pieţei reglementate, milioane de metri cubi de pădure sunt tăiaţi fraudulos şi furaţi "la propriu", uneori însă chiar cu acte în regulă.
Reţeta dezastrului este pe cât de simplă, pe atât de tristă. Legi slabe, politicieni pasivi, autorităţi locale depăşite şi lipsite de viziune.
Există însă şi soluţii, iar Ministerul Mediului pregăteşte acum lansarea unui cod silvic schimbat care prevede acţiuni mult mai drastice şi pedepse mult mai severe.
Suprafaţa împădurită a României 27%: 6,5 milioane hectare
- în1800 - 70%
- în 2013 - 27%
Media de împădurire în UE 40%
Păduri virgine în România
- doar 300.000 hectare
- doar 5% din totalul pădurilor
În România se taie 3 hectare de pădure în fiecare oră
În perioada 1990 - 2013, în România a dispărut mai mult de 1.000.000 de hectare de pădure
Foto: Agerpres