Antena 3 CNN Actualitate România, la un pas de o nouă criză a medicamentelor | Director Terapia Cluj: "Privim cu îngrijorare această situație"

România, la un pas de o nouă criză a medicamentelor | Director Terapia Cluj: "Privim cu îngrijorare această situație"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:51 17 Oct 2023 Modificat la 16:51 17 Oct 2023
medicamente
România, la un pas de o nouă criză a medicamentelor | Director Terapia Cluj: "Privim cu îngrijorare această situație" Sursa foto: Profimedia

Potrivit CEO Terapia Cluj, Dragoș Damian, industria farmaceutică, care susține în prezent sistemul de sănătate cu aproximativ 10 miliarde de lei lunar, încasează banii pentru medicamentele vândute la termene de până la 240 de zile. Iar această situație a generat o adevărată criză a medicamentelor.

"S-a ajuns în situația în care producătorii de medicamente încasează banii la 210-240 de zile, nu știm cum se va rezolva acest deficit de finanțare, dar privim cu îngrijorare această situație”, a spus Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, într-o emisiune TV, subliniind că declanșatorul acestei crize este deficitului general din România.

"Deficitul bugetar general a produs crize în sistemul de sănătate"

"Această situație de întârziere a plăților nu s-a mai semnalat în ultimii ani. În ultimii ani s-au dat bani fără număr în sănătate, în momentul în care cineva avea un deficit de bani, banii apăreau de undeva. Acum din cauza deficitului general cu care se confruntă România se pare că problema s-a mutat, de la profesori și salarii, la sistemul de sănătate și la decontarea medicamentelor", a mai spus Dragoş Damian, director Terapia Cluj.

În acest context, o criză a medicamentelor poate deveni o problemă majoră în România, cu efecte asupra spitalelor, farmaciilor și distribuitorilor din sistemul de sănătate. 

Sistemul cardurilor de sănătate a picat | Anunţul CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, ieri, disfuncționalități ale Platformei informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Cardul de sănătate, imposibil de folosit.

"Vă informăm că în prezent sunt în derulare activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților apărute, iar pe perioada de indisponibilitate a CEAS, începând cu data de 16.10.2023, sunt aplicabile dispozițiile legale mai sus menționate,iar serviciile medicale vor fi acordate in regim off-line.

Transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale şi de dispozitive medicale a serviciilor acordate în regim off-line pe perioada întreruperii PIAS şi a serviciilor acordate off-line anterior producerii întreruperii care aveau termen de transmitere pe perioada întreruperii, conform prevederilor contractuale, se face până la sfârşitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare a activității lunii anterioare prevăzut în contract, transmite CNAS. 

×
x close