Am mai bifat o categorie la care am ajuns din păcate corigenţii Europei. Suntem pe ultimul loc în privinţa numărului de cetăţeni care au studii superioare. Datele apar într-un barometru Eurostat, realizat acum doi ani.
În România, pe segmentul de vârstă 15-64 de ani, ponderea persoanelor cu studii superioare a fost de doar 11,2%. Un rezultat ce ne-a aruncat pe ultimul loc între ţările Uniunii Europene, având în vedere că media celor 27 de state a fost de aproape 22%.
Primele locuri sunt adjudecate de Finlanda, Cipru şi Irlanda, unde valorile trec de 30%. Undeva, în partea a doua a clasamentului, găsim şi Bulgaria, Polonia şi Ungaria, cu scoruri de 17-19%din populaţie posesoare de diplome de facultate. Surprinzător, cu foarte puţin înaintea noastră se situează Italia - cu doar 12,8%.
Stăm totuşi destul de bine din punctul de vedere al ponderii populaţiei cu studii primare - 30,2% în Romania, media europeană fiind un pic mai mare de 31%. Totuşi, trebuie să remarcăm că în Portugalia ea este de peste 69%, în Spania de 49, iar în Italia de 47%.
Peste un sfert din populaţia de la oraş are studii universitare, în timp ce în mediul rural concluzia este descurajantă. Doar 4% dintre cei care trăiesc la sat merg la facultate. Dublu totuşi faţă de acum 10 ani, mai notează studiul!