Antena 3 CNN Actualitate România, menţionată în Consiliul NATO-Ucraina

România, menţionată în Consiliul NATO-Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:37 26 Iul 2023 Modificat la 21:37 26 Iul 2023
Jens Stoltenberg
Sursa foto: Hepta

Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit miercuri, 26 iulie 2023, pentru a aborda situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre, după încetarea unilaterală de către Rusia a Inițiativei privind cerealele Mării Negre, intermediată de Națiunile Unite și Turcia.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat întâlnirea în urma unei solicitări de consultare în caz de criză din partea președintelui Volodymyr Zelenskyy.

Secretarul General Adjunct Mircea Geoană a prezidat Consiliul.

Aliații și Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul cu cereale la Marea Neagră și încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume. Ei au condamnat, de asemenea, recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Odesa, Mykolaiv și altor orașe portuare, inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei asupra depozitului de cereale ucrainean din orașul-port dunărean Reni, foarte aproape de granița cu România, scrie jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.

Aliații au remarcat că noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a Bulgariei, a creat noi riscuri de calcul greșit și escaladare, precum și obstacole serioase în calea libertății de navigație.

Secretarul General Adjunct Mircea Geoană a declarat: "Rusia continuă să manifeste o lipsă totală de respect față de dreptul internațional și față de oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene. Rusia amenință navele civile, terorizează orașe pașnice și distruge părți din patrimoniul cultural mondial cu loviturile sale brutale. NATO este unită. Suntem solidari cu aliații noștri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm unii pe alții și vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât este nevoie."

Secretarul General Jens Stoltenberg a declarat: "Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase și escalade în regiunea Mării Negre. Rusia trebuie să înceteze să folosească foametea ca armă și să amenințe cei mai vulnerabili oameni din lume cu instabilitate alimentară. Acțiunile Rusiei prezintă, de asemenea, riscuri substanțiale pentru stabilitatea regiunii Mării Negre, care este de importanță strategică pentru NATO. Aliații își intensifică sprijinul pentru Ucraina și ne sporesc vigilența. Rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune."

Aliații au salutat eforturile continue ale Turciei de a revitaliza acordul cu cereale și eforturile altor Aliați – inclusiv Bulgaria și România – precum și ale Uniunii Europene și ale Națiunilor Unite pentru a permite exportul continuu de cereale ucrainene pe uscat și pe mare. Aliații au precizat, de asemenea, că vor continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră.

NATO și Aliații își intensifică supravegherea și recunoașterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și drone. De anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiune, inclusiv cu două noi grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria și România.

Astăzi s-a marcat cea de-a doua reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, după întâlnirea sa inaugurală de la Summit-ul de la Vilnius de la începutul lunii iulie.

Ambasadorilor NATO și Suediei invitate li s-a alăturat prin videoconferință Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru și ministru ucrainean pentru comunități, teritorii și infrastructură; și generalul de brigadă Oleksii Hromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale (J3) a Statului Major al Forțelor Armate.

×
x close