Antena 3 CNN Actualitate România cere UE compensaţii pentru că prețurile la energie sunt mult mai mari decât în alte țări. Burduja: Nu tolerăm la nesfârșit

România cere UE compensaţii pentru că prețurile la energie sunt mult mai mari decât în alte țări. Burduja: Nu tolerăm la nesfârșit

sebastian burduja hepta
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Sursă foto: Hepta
de I.C.    |    12 Sep 2024   •   13:04

România va cere compensaţii consiliului de miniştri, la nivel european, pentru că preţurile la energie în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.

"Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei. De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei - şi care creează o presiune pe preţurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit.

Dacă tot suntem într-o piaţă energetică europeană unică, nu pot doar unii să plătească factura şi să tolerăm la nesfârşit preţuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei, drept pentru care voi aduce acest subiect în atenţia consiliului de miniştri la nivel european şi, împreună cu Grecia, cu Bulgaria, cu toţi ceilalţi interesaţi, va trebui să definim nişte soluţii rapide prin care noi trebuie să fim compensaţi pentru aceste diferenţe de preţ. Aşa mi se pare corect şi normal", a menţionat Sebastian Burduja, la evenimentul South East Europe Green EPC, potrivit Agerpres.

El a subliniat că susţine foarte mult extinderea pieţei unice.

"Cu cât avem mai multe ţări participante, inclusiv în zona Balcanilor, cu atât este mai bine. Susţin creşterea capacităţii de interconectare - şi România stă bine, Austria nu stă atât de bine, astfel încât să asigurăm într-adevăr o piaţă comună, dacă tot ne supunem aceloraşi reguli, să beneficiem şi de aceeaşi beneficii. Altfel, unii rămân cu beneficiile, alţii rămân cu povara costurilor", a adăugat Sebastian Burduja.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close