Potrivit datelor statistice, România e campioană la abandonul şcolar. Fie că pur şi simplu nu mai au chef de învăţat, fie că trebuie să muncească pentru a-şi întreţine familia, tinerii au o listă lungă de explicaţii.
Dacă v-am spune că tot oraşul Bacău, întreaga populaţie de acolo, nu merge la şcoală, vi s-ar părea mult? Cu siguranţă, da. Gândiţi-vă că aceasta este cifra abandonului şcolar la liceu.
Circa 183.000 de tineri în anul şcolar 2010 -2011 şi 174.000 în 2011-2012 au renunţat să meargă la liceu. Ceva mai mult decât populaţia oraşului Bacău. Sau, altfel spus, 19% dintre tinerii care au vârsta potrivită pentru a merge la liceu renunţă să mai meargă la cursuri.
Raportul UNICEF arată că cea mai mare problemă e la ţară, în rândul băieţilor. Cumva explicabil, dacă ne gândim la numărul mare de familii sărace din mediul rural care nu-şi permit să-şi trimită copiii la şcoală şi îi pun la muncă.
În nordul-estul ţării sunt cei mai mulţi copii care abandonează şcoala, iar în Bucureşti şi Ilfov cei mai puţini.
Din nefericire, acest raport nu e singular. Inclusiv statistica Ministerului Educaţiei din ultimii 10 ani a scos la iveală că de la an la an tot mai mulţi copiii renunţă la şcoală.Ca urmare, nu mai miră pe nimeni că un raport al Comisiei Europene plasează România pe primul loc într-un top al analfabetismului.
Circa 6% dintre români sunt analfabeţi, mai mulţi decât în Bulgaria, 2%, sau Ungaria, 1%. Alte statistici arată că nu mai puţin de 40% dintre români citesc prost sau nu ştiu să citească.