Printre beneficiarii asistenței sociale se regăsesc adesea familii monoparentale, persoane cu dizabilități, vârstnici cu venituri reduse și șomeri de lungă durată.
Acești oameni se confruntă cu provocări financiare și sociale, iar sprijinul acordat de stat devine esențial pentru supraviețuirea lor și a familiilor lor.
Un județ din România este aproape complet asistat social. Majoritatea populației este formată din copii, adolescenți, pensionari, persoane cu handicap sau fără venituri.
Din cei rămași în putere, aproximativ 40% nu apar în evidențele statului român nici măcar ca șomeri, ci pur și simplu ca oameni fără venit, scrie Adevarul.
"Sunt patru milioane de români plecați. Și mulți tineri, mulți calificați. Și mulți nu se mai întorc. Este o problemă, evident! Oferim salarii bune dar nici în aceste condiții nu găsim oameni pentru anumite activități, operațiuni etc”, spune Valeriu Iftime, unul dintre cei mai puternici investitori botoșăneni.
Județul Botoșani are aproximativ 380.000 de locuitori. Dintre aceștia, doar aproximativ 110.000 reprezintă numărul populației apte de muncă, iar dintre acești 110.000 aproximativ 40.000 nu au loc de muncă.
Potrivit informațiilor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani, acești 40.000 de botoșăneni nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj, și nici nu participă la vreun curs de calificare. Practic, doar o treime din populația județului contribuie la bugetul de stat prin impozite pe salariu, plătește la sănătate și fondul de pensii.
Mare parte a populației județului este ajutată de statul român cu diferite forme de venit sau beneficiază de pensie.
"Cele mai consistente grupe sunt reprezentate de cei din categoria 0-24 de ani (29.16%), dar și de grupa 55 de ani plus (29.49 %)", precizează Mădălina Ursuleanu, purtător de cuvânt al DJS Botoșani.