Nisporeni, Ungheni, Râșcani, Edileți, Soroca, Bălți, Călărași, Ialoveni sunt localitățile care astăzi au rămas în beznă în urma unor pene majore de curent, după atacurile Rusiei în Ucraina.
Reamintim că aproximativ 30% din electricitatea pe care o primea Republica Moldova venea din Ucraina.
Iar după ce ucrainienii au sistat exporturile către Europa din cauză că li s-a distrus infrastructură energetică de către ruși prin bombardamente repetate cu rachete, Republica Moldova s-a orientat către România.
În momentul de față, începând cu data de 11 octombrie funcționează linia electrică de la Isaccea la Vulcănești, prin care România furnizează circa 125 de megawați Republicii Moldova.
Însă potrivit hărților de la Sistemul Energetic Naţional există o mare problemă.
Mai exact, în Republica Moldova curentul nu s-a întrerupt pentru că ar fi fost distruse linii de înaltă tensiune în bombardamentele respective, ci din cauza faptului că o linie de înaltă tensiune care alimentează Republica Moldova s-a pus practic în descărcare de sarcină pentru a se proteja.
România, la un pas de Blackout! | Alertă în Sistemul Energetic Naţional după pana de curent din Moldova
În acel moment a picat curentul electric în acele localități. Întrebarea este dacă în aceste momente România este afectată. România, din câte știm noi pe linia de la Isaccea la Vulcănești, până nu se reechilibrează rețeaua din Republica Moldova nu poate livra curent, pe motiv că ar fi afectată și rețeaua din ţara noastră.
Concret, cu roșu avem liniile de 400 de kilovolţi, iar cu roșu punctat sunt liniile propuse a fi executate în viitor.
Cu verde sunt liniile de 220 de kilovolţi, iar cu albastru sunt liniile de 750 de kilowoți şi vedem că avem linie punctată proiectată care ajunge în Ucraina-sud, dar nu e făcută nici această linie.
Rețelele au fost sincronizate și interconectate cu Europa, cele ale Ucrainei și ale Republicii Moldova.
Liniile acestea, pe fondul unei crize majore, dacă nu sunt făcute și n-ai cât mai multe linii de rezervă și inele circulare de rezervă, îți pui în pericol, chiar dacă ai avea energie pentru tine, toată rețeaua națională care se poate decupla, așa cum s-a decuplat și acea linie de aprovizionare pentru Republica Moldova ca să se protejeze.
O decuplare înseamnă pur și simplu pană de curent și blackout. Așadar, cam asta este situația în acest moment.
Așteptăm să vedem dacă, de pildă, România poate compensa ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova și pe cât timp și ce urmează de aici încolo.
Stare de alertă la Dispeceratul Energetic Național, în urma blackout-ului parțial din Republica Moldova
Vitalie Marinuță, fostul ministru al apărării din Republica Moldova a explicat care este situaţia în acest moment.
"În primul rând vreau să spun că acest lucru era și de așteptat, noi fiind în Republica Moldova, conectați anterior acestui război, practic 100 % la sistemul energetic rusesc, prin intermediul regimului separatist și primind o parte și din Ucraina energie, în special cea electrică.
Deci, odată cu începutul războiului trebuia să ne așteptăm la așa ceva. Însă s-au întreprins foarte multe măsuri pozitive și acea re-conectare cu sistemu energetic al României, care iată, astăzi chiar dacă a fost acea pană de curent, în scurt timp după aceasta a fost restabilit.
Ultimele știri care le-am le-am văzut este că în marea majoritate a celor zeci de localități care au fost debranșate automat de la curentul electric, deja curentul este restabilit, dar asta este momentul actual.
Nu știm ce va fi mâine fiindcă tot mai suntem interdependenți de rețelele energetice din Ucraina, care sunt afectate foarte mult în momentul actual.
- Este Republica Moldova în pericol militar, economic şi energetic?
Noi suntem în război cu Rusia sau Rusia este în război nu doar cu Ucraina, dar și cu întreaga lume democratică. Deci regimul lui Putin își dorește ca Republica Moldova să fie parte componentă a imperiului rus.
Rusia nu are capacitate militară de a înainta direct în Nicolaiev, Odesa, dar vedem că folosește pe teritoriul Ucrainei acea capacitate strategică de lansare a rachetelor, a dronelor.
Dar în Republica Moldova folosește pârghia economico financiară, politică, culturală, își folosește spațiul mediatic pe care îl controlează, dacă nu 100 % atunci foarte, foarte mult.
Și eu nu prea iubesc termenul război hibrid, fiindcă nimic nu este nou sub soare. Sunt doar alte instrumente. Dar ei folosesc pârghia care o controlează cel mai bine. În Republica Moldova este a cincea coloană pe care au hrănit-o permanent, au dezvoltat-o, iată, acum au opus să-și plătească factura.
Noi plătim facturile mari pentru electricitate, pentru gaz, iar coloana cincea plătește factura pentru susținerea de-a lungul anilor din partea Kremlinului.
- România este suficientă pentru a aproviziona Republica Moldova cu necesarul de electricitate?
Eu cred că miza pusă pe Republica Moldova în acest atac și în toate atacurile care sunt orchestrate este ca Ucraina să fie aruncată în într-un Blackout total, dar sigur aceasta se va răspândi și asupra Republicii Moldova.
Sigur, cum am spus, cu cât mai tare vom depinde de pârghiile care sunt controlate 100% de că, cu atât mai bine este pentru ei.
Însă eu cred că oricum, chiar dacă vom avea acele probleme enorme de aprovizionare cu energie electrică în această iarnă vom rezista cumva cu ajutorul României, mai economisind din resursele energetice, fiindcă Rusia asta și dorește.
Chiar mă uitam și pe sursele de informare în masă la diferite agenții, din noutăți rusești. Știți care este mesajul? În ultima oră și jumate în Rusia spune că România, țara frate a Republicii Moldova, a sistat livrarea energiei electrice.
Nu se spune nimic despre bombardamente, nu se spune nimic despre blackout-ul pe care l-a făcut în Ucraina. Doar că România nu ajută Republica Moldova. Deci eu cred că guvernele atât din Republica Moldova cât și din România vor găsi posibilitățile de a ajuta populația. Dar dacă nu va fi de ajuns, păi va trebui să economisim cumva", a spus Vitalie Marinuță, fostul ministru al apărării din Republica Moldova, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN.