Românul munceşte singur, dar îşi împarte salariul cu statul. Doar ca să ne plătim taxele şi impozitele, muncim aproape cinci luni dintr-un an, adică mai exact 138 de zile.
Nemţii şi francezii ne privesc cu invidie. Ei muncesc mai mult pentru impozite. Dar la ce salarii au, tot le rămân bani pentru o viaţă fără griji.
Dacă românii s-ar hotărî să-şi plătească în avans toate impozitele şi taxele de peste an, i-ar prinde vara fără niciun ban. În calendarul muncii, din ianuarie până la jumătatea lui mai muncim doar pentru stat. Mai exact, pe 18 mai ar fi prima zi în care lucrăm doar pentru noi. După 138 de zile.
Nu sună deloc încurajator şi explică dorul de ducă al românului. Numai în această lună, 10.000 de români şi-au depus CV-urile pentru Marea Britanie, iar 7.000 aşteaptă doar un telefon să plece în Germania. În topul ţărilor spre care românii îşi deschid aripile mai avem Italia, cu 5.000 de CV-uri depuse şi Grecia cu 4.000. Cu 3.500 de cereri de angajare, Franţa îi atrage mai mult pe muncitorii din zona Moldovei.
Din punct de vedere fiscal, doar în Marea Britanie e mai bine ca la noi. Britanicii muncesc pentru regină 137 de zile pe an şi termină de plătit dările la stat doar cu o zi înaintea noastră, respectiv pe 17 mai.
În rest, toţi ne invidiază. Grecii îşi achită impozitele pe 12 iunie, iar italienii abia pe 1 iulie. Neamţul, pe 11 iulie. Iar francezul este cel mai supărat. Practic, el munceşte şapte luni pentru stat şi doar cinci luni pentru el. Au impozite mari, dar salarii şi mai mari. Iar din cele cinci luni muncite pot trăi liniştiţi un an de zile.
Cel mai fericit muncitor din lume este americanul. Tocmai a sărbătorit pe 18 aprilie, ziua în care şi-a terminat de achitat impozitele pe 2012, adică fix cu o lună înaintea noastră.