Potrivit Institutului Național de Statistică, țara are nevoie de importuri la majoritatea produselor din agricultură, legumicultură și zootehnie pentru a-și acoperi nevoile interne.
Concret, în cazul legumelor, leguminoaselor boabe și al pepenilor, capacitatea de producție internă a scăzut cu aproape 12% in 2022, față de 2021.
Asta înseamnă că putem asigura, în prezent, puțin peste 70% din consum.
România stă cel mai rău la rădăcinoase: producem puțin peste jumătate din ce avem nevoie și ne bazăm pe importuri pentru restul.
Probleme sunt, de asemenea, la tomate, ceapă, varză si cartofi, unde au fost înregistrate scăderi în 2022, comparativ cu 2021.
Şi în cazul fructelor și al preparatelor din fructe capacitatea producției interne a scăzut la 64,4% de la 68,8%.
INS: România are destule ouă
Dintre fructe, cele mai mari scăderi sunt la mere. Pentru struguri, prune și vișine, încă reușim să acoperim consumul intern, dar trendul este unul negativ.
La ouă, România produce mai mult decât consumă.
De asemenea, la carne, avem excedent la cea de ovine și caprine, unde producem cu 24% mai mult decât avem nevoie pentru consumul intern.
Este singura excepție cu excedent la categoria "carne", în condițiile în care, pentru prima dată după mai mulți ani, producția de carne de porc a scăzut sub pragul de 50%, România fiind nevoită să importe restul.
În schimb, s-a îmbunătățit situația la carnea de pasăre, unde ne apropiem de necesarul intern.