În ultimii ani, România a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de deţinuţi în închisori. În 2012, numărul condamnaţilor a crescut cu aproape 15% faţă de anul precedent.
De asemenea, în România nu a crescut doar numărul deţinuţilor în închisori, ci şi numărul de ani pe care condamnaţii îi execută. Ţara noastră ocupă locul doi la acest capitol printre ţările europene, având o medie de încarcerare de 29 de luni, în timp ce media europeană este de doar 10 luni. În top, România este urmată de Portugalia, Spania şi Cehia.
În plus, faţă de celelalte state europene, ţara noastră înregistrează cea mai scăzută medie de vârstă referitor la persoanele din penitenciare, respectiv 26 de ani, în condiţiile în care media la nivel european este de 34 de ani.
Nu suntem, totuşi, singurul stat problemă. Sau, doar avem suficient de multe închisori raportat la numărul de infractori. Serbia, Italia, Cipru, Ungaria şi Belgia sunt state unde suprapopularea din penitenciare a devenit o problemă serioasă în ultimii ani. Cu toate că, la nivel european, numărul condamnaţilor a scăzut de la 1.825.000 în 2011 la 1.737.000 în 2012.
Comitetul Consiliului Europei la nivel Ministerial a recomandat statelor care se confruntă cu supraaglomerarea în penitenciare sau creşterea numărului de deţinuţi să utilizeze pedeapsa încarcerării ca ultimă variantă de reeducare şi să folosească mai mult pedepsele complementare, cum ar fi munca în folosul comunităţii, arestul la domiciliu, controlul judiciar sau altele, în funcţie de legislaţie.
În plus, Consiliul European a mai recomandat statelor precum România, Serbia sau Belgia să se axeze mai mult pe reintegrarea în societate a foştilor deţinuţi pentru a preveni, pe cât posibil, recidiva.