România are 700 de cetăţeni noi, majoritatea priveniţi din Siria, Irak, Somalia sau Afganistan. Este vorba despre persoane care au cerut şi primit azil politic în ţara noastră. Anul acesta, numărul solicitărilor a crescut considerabil.
Raportul UNHCR arată că fenomenul strămutării la nivel mondial ca urmare a războaielor, a conflictelor şi a persecuţiei a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată şi urmează un trend de creştere rapidă. Dacă în 2013, la nivel mondial, se înregistrau puţin peste 50 de milioane de persoane strămutate forţat, anul trecut au fost înregistrate aproape 60 de milioane.
În România există, în prezent, 26.000 de persoane care au depus cereri pentru acordarea unei forme de protecţie. Aproape 6.000 dintre ele au primit deja statutul de refugiat sau protecţie subsidiară.
Cei mai mulţi solicitanţi care cer azil la noi provin din Siria, Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan. Fiecare stat care primeşte refugiaţi pe teritoriul lui este obligat să le ofere, în primul rând, protecţie împotriva returinării în ţara de origine. Apoi, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil şi la teritoriu precum şi asistenţă: materială, medicală şi socială în vederea integrării. Statul Român asigură, pentru fiecare refugiat, suma de... 540 de lei, lunar.
Cele şase Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări sunt in Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti.