Antena 3 CNN Actualitate România adăposteşte gratuit refugiaţi, în singurul centru de urgenţă din Europa

România adăposteşte gratuit refugiaţi, în singurul centru de urgenţă din Europa

1 minut de citit Publicat la 16:15 12 Mar 2009 Modificat la 16:15 12 Mar 2009
România adăposteşte gratuit refugiaţi, în singurul centru de urgenţă din Europa
Joi a fost inaugurat oficial la Timişoara primul centru din Europa care oferă azil, pe o perioadă temporară de 6 luni, refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil, din cauza unor condiţii care le pun viaţa în pericol, ca apoi să urmeze a fi relocaţi în alte ţări.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU) de la Timişoara face parte dintr-un acord între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi presupune primirea refugiaţilor în regim de urgenţă, direct din alte ţări,fără a mai trece prin centrele din alte ţări. Aceştia sunt selectaţi, în funcţie de situaţia pe care au avut-o în ţara respectivă, de către reprezentanţii UNHCR.

?Acest centru, pentru că are o durată de cazare a refugiaţilor timp de şase luni, le oferă acestora azil temporar şi servicii gratuite de consiliere psihologică, medicală şi socială pe toată durata şederii în CTU?, a declarat pentru Antena3.ro Ermina Mihai, ofiţer de presă la Oficiul Român pentru Imigrări (ORI).

Centrul de tranzit pentru refugiaţi primeşte persoane evacuate din ţări precum Eritreea, Sudan sau Irak, ale căror vieţi au fost puse în pericol în ţările respective, din cauza situaţiei politice.

?După cele şase luni de şedere, refugiaţii de la centrul din Timişoara vor fi relocaţi pe teritoriul altor ţări şi nu vor rămâne în România?, adaugă pentru Antena3.ro Ermina Mihai.

Autorităţile române au mai colaborat cu UNHCR şi OIM, iar prima operaţiune de relocare temporară a avut loc în 1999, când România a primit temporar pe teritoriul sau o serie de refugiaţi din Bosnia-Hertzegovina şi Croaţia, care ulterior au fost relocaţi în SUA.

În noiembrie anul trecut, CTU a primit un grup de 38 de refugiaţi eritreeni, dintre care un număr de 19 au fost deja relocaţi în Suedia, rămânând ca ceilalţi să plece în Canada în cursul lunii martie a acestui an. De asemenea, un grup de 97 de refugiaţi sudanezi au ajuns la Timişoara, pentru că au fost evacuaţi din Irak în decembrie 2008, urmat de un al doilea grup de 42 de persoane pe 26 ianuarie a acestui an. Toţi cei 139 de refugiaţi sudanezi vor pleca spre Statele Unite.


Paula Safta, Antena3.ro

×
x close