Antena 3 CNN Actualitate România, acoperită de norul de cenuşă. Vezi recomandările şi estimările specialiştilor

România, acoperită de norul de cenuşă. Vezi recomandările şi estimările specialiştilor

România, acoperită de norul de cenuşă. Vezi recomandările şi estimările specialiştilor
17 Apr 2010   •   11:39

Norul de cenuşă vulcanică va acoperi România aproape în totalitate până sâmbătă, la ora 18.00. Informaţia vine chiar de la meteorologi, care spun că norul imens se află la această oră în zona nord-vestică a ţării, la altitudini foarte mari, de peste 6.000 de metri, deplasându-se spre est.

Meteorologii estimează că, până la ora 18, norul de cenuşă va acoperi 80% din teritoriul României, iar după miezul nopţii va înainta către Bulgaria. Fenomenul este în proces de dispersie, ceea ce înseamnă că densitatea sa este din ce în ce mai mică. Circulaţia în straturile joase nu favorizează norul poluant, astfel că dioxidul de siliciu nu va ajunge pe pământ, iar populaţia nu va fi afectată.

Autorităţile sunt şi ele în alertă şi au luat mai multe măsuri. Printre acestea se numără analizele calităţii aerului din două în două ore. Conform reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu-Mare, nu există motive de îngrijorare din cauza calităţii aerului.

După prelevarea filtrelor din staţia automată, s-a stabilit că rezultatele se încadrează în valorile normale. Pe tot parcurusul zilei de sâmbătă vor fi măsurate eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie la intervale de jumătate de oră.

Medicii recomandă ca, în zonele vizate de trecerea norului de cenuşă, cei cu afecţiuni respiratorii grave să stea în casă pentru a se proteja. Pericol există, spun specialiştii, dacă norul coboară foarte aproape de pământ. În România, nu există pericolul ca nisipul să ajungă la solul datorită altitudinii înalte la care se află norul - 6.000 de metri.

Amploarea fenomenului este însă fără precedent în Europa, iar unul din efectele sale ar putea fi scăderea temperaturii pe glob cu jumătate de grad Celsius. Şi asta din cauză că particulele din norul de cenuşă pot duce la scăderea radiaţiei solare către pământ.

Norii de sulf pot să persiste în atmosferă ani întregi în funcţie de gravitatea şi de durata erupţiei. 1816 a rămas în istorie ca "anul fără vară", cu furtuni de zăpadă în luna iunie, temperaturi foarte scăzute, dar şi secetă cumplită.



Antena3.ro




×
Subiecte în articol: nor cenusa doctori circulatie meteorologi nisip
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close