Antena 3 CNN Actualitate România a trecut la ora oficială de iarnă

România a trecut la ora oficială de iarnă

1 minut de citit Publicat la 08:51 28 Oct 2007 Modificat la 08:51 28 Oct 2007
România a trecut la ora oficială de iarnă
Ziua de duminică este cea mai lungă din an. Are 25 de ore. România a trecut sâmbătă noapte la ora oficială de iarnă, iar ceasurile au fost date cu o oră înapoi. De fapt ne întoarcem la ora normală, după ce timp de şapte luni am funcţionat după ora de vară. Schimbarea nu afectează programul instituţiilor publice, orarul curselor aeriene sau mersul trenurilor. Doar garniturile care s-au aflat pe traseu la ora 4 dimineaţa au staţionat o oră pentru a intra în programul obişnuit.

În România sistemul funcţionează din anul 1932, însă de-a lungul anilor a suferit mai multe modificări. Începand din 1997, România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene şi cu alte state din Europa care sunt parte a acestei înţelegeri. Astfel, trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din octombrie, iar trecerea la ora oficială de vară, în ultima duminică din luna martie.

Ideea decalării orei pe perioada verii i-a aparţinut lui Benjamin Franklin, la finele secolului al XVIII-lea. Surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră la primele ore ale dimineţii, Franklin a scris un eseu în care indemna populaţia să se trezeasca mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lămpile de iluminat public. Ideea a fost pusă în practică abia în timpul primului război mondial. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii. Scopul principal era economisirea energiei electrice în timpul războiului. Doi ani mai târziu sistemul a fost aplicat şi în Statele Unite, unde a creat mare confuzie, întrucât fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară.

Antena 3

×
x close