Antena 3 CNN Actualitate România a liberalizat total piaţa energiei

România a liberalizat total piaţa energiei

România a liberalizat total piaţa energiei
01 Iul 2007   •   11:49

Românii îşi pot schimba furnizorul de electricitate şi gaze naturale şi îşi pot negocia nu numai preţul, ci şi modalitatea de plată. Începând de la 1 iulie, România şi alte 12 state liberalizează total piaţa de energie. Populaţia ar putea obţine preţuri mai mici atât la electricitate cât şi la gaze, prin negocierea directă cu furnizorii de utilităţi, ca urmare a deschiderii totale a pieţei de energie.

Consumatorii pot negocia direct cu furnizorii şi modalitatea de plată, calitatea servicului de furnizare şi coşul de energie şi se pot asocia cu alţi consumatori pentru a încheia contracte. Pentru schimbarea furnizorului de energie sau gaze consumatorul casnic nu va trebui să plătească nicio sumă de bani. În schimb va trebui să anunţe furnizorul actual şi să achite toate facturile emise de acesta înainte de a încheia un nou contract, cu un alt furnizor.

În acelaşi timp, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei va păstra tarifele pentru serviciile de transport şi de distribuţie, iar pentru consumatorii finali tarifele vor rămâne reglementate până la sfârşitul anului. Furnizorul va emite o singură factură, care va include tarifele de transport, distribuţie şi furnizare a electricităţii. Dacă însă un client care are un consum ridicat de energie electrică va primi energie de la mai mulţi furnizori, atunci va trebui să încheie direct contractele de transport şi de distribuţie, caz în care va primi câte o factură de la fiecare prestator de servicii.

Cu toate că este impusă de Uniunea Europenă, liberalizarea pieţei de electricitate nu obligă niciun consumator să schimbe furnizorul, ci doar îi asigură acestuia dreptul de a alege. Liberalizarea pieţei de energie a fost aprobată, săptămâna trecută, şi de Guvern. Odată cu România, alte 12 state liberalizează total de astăzi piaţa de energie pentru consumatorii casnici. În România există opt milioane de consumatori casnici la energia electrică şi 2,2 milioane de consumatori casnici de gaze naturale.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close