Antena 3 CNN Actualitate România a făcut progrese la capitolul libertatea presei

România a făcut progrese la capitolul libertatea presei

România a făcut progrese la capitolul libertatea presei
17 Oct 2007   •   07:43

România a făcut progrese la capitolul libertatea presei. Ţara noastră a urcat în acest an pe locul 42 din 169, faţă de poziţia 58 ocupată anul trecut, în clasamentul mondial al libertăţii presei. România a trecut astfel în faţa Bulgariei şi Poloniei, clasate pe locul 51, respectiv 56. Pe primele locuri ale clasamentului realizat de organizaţia ?Reporteri fără Frontiere? se află Islanda, Norvegia şi Estonia, ţări unde libertatea presei este cea mai respectată. Toate ţările membre ale Uniunii Europene figurează în primele 50, cu excepţia Bulgariei, locul 51, şi a Poloniei - locul 56.

?Reporteri fără Frontiere? consideră cele două state ?elevii slabi? ai Uniunii Europene. Şi asta pentru că, la Sofia se înregistrează dese agresiuni la adresa jurnaliştilor. La rândul lor, autorităţile poloneze refuză să dezincrimineze delictele de presă, iar justiţia condamnă jurnalişti la pedepse cu închisoarea.

Membrii G-8 cunosc o uşoară ameliorare a poziţiei lor în clasamentul anual, cu excepţia Rusiei. Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, anul trecut, nepedepsirea asasinilor şi lipsa de pluralism în mijloacele de informare, mai ales în cele audiovizuale, atârnă greu în bilanţul situaţiei libertăţii de expresie în această ţară, semnalează organizaţia menţionată.

Însă numai două ţări membre ale G-8, Canada şi Germania, au reuşit să se situeze în primele 20 de locuri. În schimb noi ţări din afara Europei au intrat în primele 50 de poziţii ale clasamentului în ceea ce priveşte libertatea presei. Este vorba despre Mauritania, Uruguay şi Nicaragua. Pe ultimul loc al clasamentului, 169, se situează Eritreea, ţara unde libertatea presei este cel mai puţin respectată. Acesta este devansată de Coreea de Nord locul - 168 şi Turkmenistan.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close