Românii făceau parte dintr-o reţea complexă de infractori cibernetici, ce înșelau americanii cu anunțuri false de automobile, postate la prețuri convenabile, pe site-urile de licitații online, precum eBay sau Craiglist, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiție din SUA.
Schema de înșelăciune era foarte bine pusă la punct, astfel încât toate detaliile să fie extrem de credibile. Românii susțineau că mașinile aparțineau unor militari care plecau în misiuni. Anunțurile erau postate din partea unor firme de notorietate, iar facturile emise veneau de la dealeri cunoscuți, precum eBay Motors. IP-urile calculatorelor de pe care erau postate anunțurile erau întotdeauna ascunse, iar românii puseseră la punct inclusiv un serviciu de call-center similar celui oferit de platformele de licitații.
După ce încasau plățile pentru bunurile fictive, românii converteau banii în criptomonede, pe care uneori le depuneau în conturile membrilor familiei, iar, ulterior, aceștia le preschimbau în lei. De cele mai multe ori însă, banii erau spălați prin firme de profil.
Vlad Călin Nistor, în vârstă de 33 de ani, patronul exchange-ului românesc de criptomonede Coinflux, este și el implicat în acest proces, după ce a recunoscut în fața autorităților americane că a participat la schema de spălare de bani, schimbând criptomonede bitcoin în valoare 1,8 milioane de dolari. Coinflux este cea mai mare companie de acest tip din România și a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de 3,5 milioane de dolari și un profit de 544.000 de dolari.
Bogdan-Stefan Popescu, în vârstă de 30 de ani, patronul unei spălătorii auto din București, a recunoscut că, începând din 2013, primea criptomonede obținute de complicii săi prin fraude pe internet. Tot el este cel care coordona și postarea anunțurilor frauduloase. Liviu-Sorin Nedelcu, 34 de ani, și Beniamin-Filip Ologeanu, 30 de ani, alți membrii ai grupării, operau din SUA și convingeau victimele să plătească bunurile, iar apoi schimbau dolarii în bitcoin.
Criptomonedele ajungeau mai departe la Bogdan-Stefan Popescu, la București. El trimitea criptomonedele către Nistor de la CoinFlux, care le preschimba în lei.
La operațiunea de identificare și prindere a membrilor grupării au participat o serie întreagă de instituții din SUA și România.