Antena 3 CNN Actualitate Româna, o necunoscută pentru elevii din Mureş

Româna, o necunoscută pentru elevii din Mureş

Româna, o necunoscută pentru elevii din Mureş
04 Apr 2007   •   14:10

Un control efectuat de Ministerul Educaţiei a relevat faptul că în învăţământul gimnazial din Mureş, Harghita şi Covasna absolvenţi cu note peste medie sunt incapabili să se exprime în limba română. Ca urmare a acestui control s-a ajuns la concluzia că metodologia de predare în aceste judeţe este deficitară.

Controlul ministerului a plecat de la numeroase sesizări, venite în principal din presa, care dezvăluiau faptul că foarte mulţi elevi maghiari, absolvenţi ai ciclului gimnazial, nu cunosc, nici măcar la nivel minim, limba oficială a statului ai cărui cetăţeni sunt, informează jurnaliştii de la Gardianul.

Nicolae Neagu, inspector şcolar general al judeţului Mureş a declarat că a întâlnit copii maghiari care ştiau să recite poezii din programa şcolară, dar care aveau mari probleme în a vorbi liber româneşte. Un alt minus este lipsa profesorilor calificaţi de limba română, mai ales în mediul rural. Au fost identificate şi situaţii în care limba română se predă exclusiv în ungureşte. Concluziile acestui control vor sta la baza elaborării unui studiu mai amplu pentru schimbarea metodologiei de predare a limbii române etnicilor maghiari.

Citiţi articolul complet în Gardianul

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close