Cele 13 spitale CFR din ţară vor trece din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) în cea a Ministerului Sănătăţii (MS), în timp ce Casa Asigurărilor de Sănătate a MT îşi va înceta activitatea, potrivit unui proiect de ordonanţă aflat în dezbatere publică pe site-ul MT până la 30 ianuarie, informează
Agerpres.
Reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor numără 15 unităţi sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele Căilor Ferate, dintre care două în Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate, şi cele de la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin.
Cele 13 spitale din provincie ar urma să fie preluate de Ministerul Sănătăţii pe bază de protocol predare-preluare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.
Ministerul Transporturilor va păstra doar două spitale: Spitalul Clinic Witting Bucureşti şi Spitalul CF 2 Bucureşti. Acestea vor rămâne în subordinea Ministerului Transporturilor pentru ca desfiinţarea lor să nu pună în pericol proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare.
De asemenea, proiectul de act normativ mai desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, precum şi preluarea activităţii acesteia de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), respectiv de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) sau de casele de asigurări de sănătate judeţene, după caz.
Sumele alocate în bugetul de stat pe 2013 pentru Ministerul Transporturilor, aferente celor 13 spitale, se transferă în bugetul MS cu aceeaşi destinaţie, după semnarea protocolului de preluare, până atunci unităţile sanitare urmând să fie finanţate din bugetul MT, potrivit proiectului de ordonanţă.