Raportul MCV prezentat miercuri este mai bun decât cel de anul trecut, a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, citat de Mediafax.
„Se poate spune că în acest an România a obţinut un raport mai bun decât anul trecut. Un element important din acest raport este revenirea la structura anterioară de evaluare bazată pe cele patru benchmark-uri, fiind eliminate recomandările politice referitoare la statul de drept”, a spus Cazanciuc.
„Este apreciat angajamentul Guvernului de a asigura conformitatea procesului de revizuire a Constituţiei cu normele europene, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia”, a adăugat ministrul.
Cazanciuc a precizat că în raport sunt 18 recomandări, dintre care şase pentru Ministerul Justiţiei, între acestea fiind şi cele care vizează desfiinţarea instanţelor şi parchetelor mici sau dezvoltarea strategiei Naţionale Anticorupţie.
„Sunt 18 recomandări cu accent pe reforma şi independenţa justiţiei, integritate şi combaterea corupţiei. Şase dintre acestea se referă la Ministerul Justiţiei: restructurarea curţii judiciare, în sensul desfiinţării instanţelor şi parchetelor mici; punerea la dispoziţia sistemului juridiciar a instrumentelor necesare unei bune funcţionări; publicarea hotărârilor judecătoreşti; identificarea soluţiilor necesare în procesul de valorificare a bunurilor confiscate; dezvoltarea Strategiei naţionale anticorupţie”, a arătat Robert Cazanciuc.
De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că în raport este subliniată susţinerea Executivului, prin alocarea mai multor resurse, pentru instituţiile cu competenţe în prevenirea şi combaterea conflictului de interese şi a corupţiei, respectiv Agenţia Naţională de Integritate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
Totodată, oficialul român a precizat că raportul MCV remarcă proiectul de lege de retragere a pensiilor magistraţilor corupţi.
„Comisia a apreciat dialogul permanent dintre minister şi sistemul judiciar în procesul de aplicare a codurilor, în mod special elaborarea Strategiei în dezvoltarea sistemului judiciar 2014-2018, document similar cu celelalte state membre”, a explicat ministrul Justiţiei.
„Toate aceste progrese reprezintă elemente ce confirmă caracterul sustenabil al reformei sistemului judiciar, ce a condus la o creştere a încrederii opiniei publice în sistemul judiciar în jurul unui procent de 44%, faţă de 53% media europeană. Suntem undeva la mijlocul clasamentului, mult peste ceea ce România era în urmă cu câţiva ani", a conchis Cazanciuc.