Antena 3 CNN Actualitate Riscurile banalei aspirine sau a paracetamolului. Medicii ne avertizează: ”Lumea îl folosește în exces” 

Riscurile banalei aspirine sau a paracetamolului. Medicii ne avertizează: ”Lumea îl folosește în exces” 

Este deja cunoscută toxicitatea paracetamolului pentru ficat, în caz de abuz, însă cercetătorii britanici au analizat consecințele unui consum regulat și pe termen lung al acestui medicament.

Riscurile banalei aspirine sau a paracetamolului. Medicii ne avertizează: ”Lumea îl folosește în exces” 
de Andreea Cigolea    |    29 Oct 2020   •   10:15

Se pare că mortalitatea este crescută, ajungând până la 63%, la pacienții care consumă doze repetate importante de paracetamol (3 g pe zi).

Consumul regulat de paracetamol creste și riscul de boli cardiovasculare, putând ajunge până la 68% în cazul unui consum de peste 15 comprimate pe săptămână. De asemenea consumat în exces, paracetamolul duce la probleme gastro-intestinale și renale.

Pastilele în exces sau luate după ureche pot să dea toxicitate ori reacţii încrucişate

Ceea ce oamenii nu ştiu este că "pastilele în exces sau luate după ureche pot să dea toxicitate sau reacţii încrucişate între medicamentele pe care le administrăm", mai subliniază medicul, care se referă la "banala" aspirină, paracetamol, somnifere sau suplimente alimentare.

"Sunt anumite medicamente standard pe care lumea le foloseşte crezând că sunt lipsite de orice risc. Bătrâna şi banala aspirină, de exemplu, poate să determine afectare digestivă gastrică la pacienţii care au gastrită sau ulcer.

De asemenea, ea modifică coagularea sângelui. Deci pacienţii care îşi administrează astfel de preparate trebuie să ştie că în timpul unei intervenţii chirurgicale, chiar şi stomatologice, riscul de sângerare creşte foarte mult”. 

Riscurile paracetamolului

”Un medicament braţ la braţ cu aspirina este paracetamolul. Lumea foloseşte în exces acest analgezic, antipiretic pentru dureri, febră şi a fost folosit în pandemia de coronavirus foarte mult, pentru că a avut o popularitate foarte mare. 

El este hepatotoxic şi dacă îl vom folosi o perioadă lungă de timp sau nu vom respecta dozajul corespunzător, se poate ajunge la hepatită acută toxică", a precizat medicul Radu Ţincu, la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

×
Parteneri
x close