Meteorologii îi avertizează pe turiştii care vor urca în următoarele 24 de ore la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Bucegi (Vârful Omu) şi Făgăraş (Bâlea Lac), că a crescut riscul de producere de avalanşe în aceste zone, la gradul patru, ceea ce înseamnă risc mare, potrivit unei informări nivologice, transmisă de Agerpres.
Riscul actual este de gradul patru din cinci posibile. Specialiştii spun că "declanşarea avalanşelor este probabilă".
"Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În plus stratul de zăpadă recent depus, din cauza grosimii însemnate, va acţiona ca o suprasarcină peste stratul mai vechi foarte umezit şi poate genera spontan avalanşe de dimensiuni medii şi mari", avertizează meteorologii de la Serviciul de Prognoză a Vremii Sibiu.
Stratul de zăpadă continuă să crească. Zăpada măsura vineri, pe platforma staţiilor meteo, 2,05 metri la Vârful Omu (munţii Bucegi) şi 1,2 metri la Bâlea Lac (munţii Făgăraş).
"Stratul de zăpadă proaspătă măsoară 40-50 cm în partea superioară, iar în cursul zilei de mâine se vor mai depune 5-10 cm suplimentar. Stratul este umezit şi puţin stabilizat pe majoritatea pantelor. Pe văi şi în locurile adăpostite, depozitele sunt mai însemnate. Stratul de zăpadă vechi este umezit pe toată grosimea sa, fiind alcătuit predominant din granule rotunde şi cruste subţiri de gheaţă", se arată în informarea nivologică.