
Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat, de gradul trei, de producere de avalanşe, de joi până luni, la peste 1.800 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani, transmite Agerpres.
Potrivit Buletinului nivometeorologic transmis, joi, de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul este redus, de gradul întâi.
„La peste 1.800 m: la suprafaţă se va regăsi un strat de zăpadă tip pulver consistent, în general de 25-35 cm, format din zăpada depusă în ultimele zile şi cea care va cădea în următoarele 24 de ore. Sub acest strat se află stratul vechi şi îngheţat. Datorită vântului puternic, s-au format şi depozite însemnate, care depăşesc 60...80 cm, precum şi plăci de vânt. Stratul superior şi plăcile formate pot aluneca cu uşurinţă peste stratul îngheţat de dedesubt, favorizând declanşarea avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari, îndeosebi pe pantele înclinate cu acumulări consistente; în unele cazuri, avalanşele pot coborî sub 1.800 m. Riscul va fi amplificat chiar şi la supraîncărcări mici. De duminică, odată cu încălzirea vremii, zăpada superioară se va umezi şi va creşte riscul declanşării avalanşelor de topire. În întreaga perioadă, riscul va fi însemnat (3)”, au precizat specialiştii.
Meteorologii prognozează temperaturi minime de minus 18 - minus 12 grade, în noaptea de 10/11 aprilie.
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la staţiile meteo montane este de 124 centimetri la Vârful Călimani.