O echipă internațională de cercetători a descoperit un lucru neobișnuit în Masivul Cimoatu-Puturosu din Carpații Orientali. Ei spun că vulcanul, care a erupt ultima oară acum 30.000 de ani, nu pare complet mort.
Potrivit unui studiu publicat recent, între 8 și 24 de kilometri cubi de magmă încă clocotesc sub Vulcanul Ciomatu-Puturosu. Acest lucru indică un risc mare ce trebuie evaluat.
„Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real. Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, spune coautorul studiului, potrivit Smithsonian.
„Unii vulcani se trezesc, devenind potenţial ameninţători, mai ales că avem puţine date despre modul în care aceştia se păstrează inactivi ca apoi să revină la viaţă”.
„Faptul că un vulcan aparent mort precum Ciomatu de fapt ar putea erupe la un moment dat ne indică că trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra vulcanilor inactivi şi poate chiar să le redefinim statutul de activi, respectiv inactivi”, au adăugat oamenii de ştiinţă.