Potrivit şefului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, turiştii care sunt în staţiunile Straja, Râuşor şi Parâng sunt avertizaţi să nu plece pe trasee montane dificile şi să rămână pe pârtiile amenajate pentru a schia, conform Mediafax.
"Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja (Vâlcan) sau Râuşor (Retezat) sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi. După testele făcute de salvamontişti s-a constatat că în zonele Straja din Vâlcan şi în Munţii Retezat există pericol de avalanşe, la peste 1.700-1.800 de metri", a declarat şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul al treilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 25-30 de grade.
Şeful Salvamont Hunedoara a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat mai ales pe partea de sud a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă este mai mare.
"Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt cele mai periculoase. În Masivul Retezat, nu le recomand turiştilor să se aventureze pe Creasta Judelui, ca să traverseze spre lacul Zănoaga dinspre lacul Bucura, pentru că acolo este o porţiune dificilă. Atenţia este necesară şi pentru cei care doresc să vină de pe Şaua Bucurei spre Vârful Peleaga. Creasta este folosită de foarte mulţi turişti, dar zona este periculoasă şi s-au întâmplat foarte multe accidente, mai ales dimineaţa, când zăpada este îngheţată şi facilitează alunecarea", a afirmat Ovidiu Bodean.
Şi în Parâng există pericolul producerii de avalanşe, mai ales la peste 2.000 de metri în zona vârfurilor Parângu Mare şi Cârja, turiştii care se află în staţiunea montană cu acelaşi nume fiind în siguranţă dacă nu pleacă pe trasee montane.
Salvamontiştii recomandă turiştilor care urcă la munte să fie atenţi la condiţiile meteo extrem de schimbătoare, iar dacă pornesc pe un anume traseu să meargă în echipă, să se poată vedea unii pe alţii şi să se folosească de colţari la încălţăminte.
Potrivit salvamontiştilor, din echipamentul pentru traseele de munte nu trebuie să lipsească sondele şi lopata pentru avalanşă, coarda pentru asigurare şi pioletul.