Antena 3 CNN Actualitate Riposta DNA în conflictul cu ministrul Justiţiei

Riposta DNA în conflictul cu ministrul Justiţiei

Riposta DNA în conflictul cu ministrul Justiţiei
21 Sep 2007   •   20:06

Direcţia Anticorupţie a postat pe site-ul propriu obiecţiile pe care le are în legătură cu rezultatele anchetei CSM. Raportul evidenţia nereguli şi ilegalităţi pe care procurorii DNA le-ar fi comis în diverse anchete, acuzaţii preluate ulterior de ministrul Justiţiei.

Procurorii DNA sunt nemulţumiţi de felul în care Consiliul Superior al Magistraturii a făcut raportul de inspecţie. În comunicatul semnat de procurorul-şef Daniel Morar se menţionează că CSM nu a ţinut cont de aspecte importante ale muncii DNA, cum ar fi lupta împotriva marii corupţii. Procurorii DNA atrag atenţia asupra numărului important de dosare pe numele unor foşti şi actuali membri ai Parlamentului, secretari de stat, preşedinţi de consilii judeţene, precum şi magistraţi.

?Niciunul dintre aceste dosare nu a fost restituit de către instanţa de judecată, ceea ce denotă faptul că a existat o bună calitate a actului de urmărire penală." susţine DNA. Procurorii sunt nemulţumiţi că s-au dat informaţii secrete din dosare în lucru: nume de inculpaţi, adrese, conturi, la care procurorii ar fi avut acces şi care nu ar fi facut obiectul unor dezbateri publice.
Conform DNA, ?Toate exemplele privesc cauze ce sunt în prezent înregistrate ca dosare penale şi se află în faza actelor de cercetare penală. Acestea sunt personalizate, nu numai prin indicarea numărului de dosar şi a faptei cercetate, ci şi prin identificarea persoanelor ce au făcut sesizări, persoanelor reclamate, instituţiilor de la care s-au solicitat ori obţinut date şi chiar a procurorului care instrumentează cauza, nefiind respectat caracterul nepublic al urmăririi penale.?

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, susţine că observaţiile la raportul CSM fac parte dintr-o campanie de dezinformare dusă de DNA. ?DNA nu ne explică de ce sunt atâtea dosare restante, de ce plângerile stau ani de zile neînregistrate, de ce nu se fac luni de zile acte în dosare", a afirmat ministrul Justiţiei.

Purtătorul de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu, nu a vrut să comentează observaţiile DNA. Morariu a afirmat că toate datele au caracter nepublic până când vor fi discutate de Secţia de procurori a CSM în 3 octombrie.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close