O metodă folosită cu succes în SUA și Canada ar putea înzeci rezervele de petrol ale țării, scrie libertatea.ro. Este vorba despre captarea bioxidului de carbon, principalul vionovat pentru încălzirea globala care afectea clima şi injectarea acestuia în subteran, în fostele puţuri de petrol considerate epuizate.
În iulie a avut loc la Venetia forumul CO2, unde au fost prezentate, inclusiv de către România, care prin GeoEcoMar se află în elita mondială a cercetărilor pe această temă, ultimele noutati în materie de captarea bioxidului de carbon. Oamenii de ştiinţă s-au gândit să capteze acest bioxid de carbon şi să îl canalizeze prin conducte acolo unde straturile geologice permit injectarea acestui gaz în subteran. Astfel se stopează încălzirea globală şi modificaera climei.
”Marea Britanie, Norvegia şi Olanda au deja conducte care dirijează bioxidul de carbon în structuri geologice de pe fundul Mării Nordului. Stochează un milion de metri cubi de CO2 pe an, de 15 ani încoace!”, a explicat dr. Constantin Ştefan Sava, director de proiecte privind captarea CO2 în cadrul GeoEcoMar.