Antena 3 CNN Actualitate "Revoluția" cărților de identitate cu cip după 1 ianuarie 2024 i-a panicat pe români. Ce trebuie să știe cei care vor să călătorească în continuare în UE fără pașaport

"Revoluția" cărților de identitate cu cip după 1 ianuarie 2024 i-a panicat pe români. Ce trebuie să știe cei care vor să călătorească în continuare în UE fără pașaport

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 22:31 25 Dec 2023 Modificat la 22:31 25 Dec 2023
cip cirip
Sursa foto: hepta / Mediafax Foto

Cei care primesc aceste documente după data de 1 ianuarie 2023 trebuie să țină cont de faptul că noile cărți de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar și vor fi dotate cu un cip în care sunt stocate, electronic, datele personale ale titularului.

Este vorba despre nume, fotografie, data nașterii, cod numeric personal și amprente digitale.

Românii vor putea folosi noile cărți electronice de identitate în toate țările membre ale Uniunii Europene, dar și în statele care recunosc aceste cărți documente electronice, în loc de pașaport.

Autoritățile au luat în serios temerile unora dintre români cu privire la noile cărți de identitate pe bază de cip.

Citește și: Se schimbă buletinele! De la 1 ianuarie toți românii vor primi cărți de identitate electronice

Astfel, cei care refuză aceste documente vor putea face o cerere în urma căreia vor primi o carte de identitate clasică.

În ce situații vor mai putea fi folosite cărțile simple de identitate

Cărțile de identitate simple nou eliberate, care reprezintă alternativa la cele cu cip, ar fi urmat, potrivit intenției inițiale a legiuitorului, să poată fi folosite doar la nivel național.

Cele emise până la data de 31 decembrie 2023 vor putea fi utilizate ca documente de călătorie pe durata valabilității lor.

Site-ul avocatnet.ro a semnalat însă un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, MAI, în baza căruia se elimină termenul de emitere de 31 decembrie 2023 în legătură cu valabilitatea, ca documente de călătorie, a cărților simple de identitate fără cip.

Textul relevant este următorul:

"Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…)".

precizează sursa citată.

×
x close