Antena 3 CNN Actualitate Revista presei: Ce scriu ziarele despre euroalegeri şi referendum

Revista presei: Ce scriu ziarele despre euroalegeri şi referendum

3 minute de citit Publicat la 03:36 26 Noi 2007 Modificat la 03:36 26 Noi 2007
Revista presei: Ce scriu ziarele despre euroalegeri şi referendum
Duminică, 25 noiembrie, a fost ziua în care românii şi-au ales pentru prima oară reprezentanţii în Parlamentul European. Preşedintele Traian Băsescu a complicat şi mai mult lucrurile, oricum neclare, în privinţa euroalegerilor, şi a convocat în aceeaşi zi referendumul pentru votul uninominal. Românii au hotărât că niciunul dintre cele două scrutinuri nu prezintă interes, aşa că s-au prezentat la vot într-un număr foarte mic. Totuşi, ?votul este o confirmare că avem 20% care guvernează 80%? şi ?Guvernul are aceeaşi slabă susţinere în rândul electoratului, de circa 20%?, consideră Traian Băsescu, citat de Adevărul.

?România s-a înscris în tendinţa înregistrată în celelalte 11 state care au aderat recent la UE, unde alegerile pentru europarlamentare nu s-au bucurat de o participare deosebită la urne?, a mai declarat Băsescu. ?Slaba participare la acest vot a demonstrat răspunsul românilor faţă de nivelul scăzut de trai rezultat al guvernării de dreapta din ultimii trei ani?, consideră Mircea Geoană, liderul PSD citat de Adevărul.

Cotidianul notează că Băsescu a fost ?bătut de români?: ?Băsescu s-a întors la popor. Obsesia a devenit act fizic. Poporul era însă, după cum arată cifrele, întors uşor în altă parte. Ca un adaos la umilinţa preşedintelui tutelar, PNL a renăscut faţă de estimări, iar PSD-ul şi-a recăpătat calmul. E prima oară când Băsescu înregistrează, fie şi indirect, o înfrângere electorală, chiar dacă majoritatatea celor care s-au prezentat la referendum au votat Da?, se mai arată în articolul din Cotidianul.

Evenimentul Zilei opinează că referendumul s-a desfăşurat pentru unii ?la un kilometru de euroalegeri, mii de alegători având de parcurs distanţe mari între secţiile de votare pentru referendum şi cele pentru europarlamentare. După ce au votat pentru europarlamentare, mai mulţi ploieşteni au renunţat să se pronunţe la referendum din cauza distanţelor de peste un kilometru dintre secţii.? Acelaşi ziar consemnează faptul că ?am oprit exportul de Caţavenci?, iar ?voturile românilor au consfinţit consolidarea unui trio dominant al scenei politice: PD-PSD-PNL.?

Gândul titrează: ?Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a anunţat, aseară, că demisionează din Parlament în urma rezultatului obţinut de formaţiunea sa la alegerile europarlamentare. ?Eu nu am ce să caut în Parlament alături de gangsteri şi infractori ca Geoană, Tăriceanu sau Blaga, un om curat ca mine nu rămâne în cocina porcilor?.

Potrivit ziarului ?Gardianul , ?Referendumul a fost nevalidat de electorat?, acestea fiind ?primele euroalegeri urmărite de români la televizor?. Jurnaliştii de la ?Gardianul? se întreabă dacă nu cumva Becali a votat ilegal. ?La încheierea zilei de vot, Asociaţia Pro Democraţia (APD) a semnalat faptul că ?în intervalul orar 16:00 ? 21:00, politicianul candidat la un mandat de eurodeputat, George Becali, a votat, în mod ilegal, cu paşaportul, la secţia de votare numărul 68 din Voluntari (judeţul Ilfov), în prezenţa observatorilor APD şi a reprezentanţilor mass-media?.

Jurnalul Naţional
scrie despre dezinteresul românilor faţă de alegeri care este ?...la pătrat. 25 noiembrie: referendum inutil, europarlamentare ignorate.? ?Dublul vot dat ieri, pentru europarlamentare şi referendum, a reprezentat un nou prilej pentru liderii politici de a se poziţiona faţă de preşedintele Băsescu şi sistemul de vot uninominal propus de el. PSD s-a remarcat din nou prin poziţiile adverse exprimate de taberele din partid?, consemnează ?Jurnalul Naţional?.

Ziua consideră că ?referendumul rupe PSD-ul?: Traian Băsescu a reuşit să spargă PSD. Confirmarea a venit chiar în ziua votului pentru euroalegeri şi referendum, când Iliescu, Năstase şi Oprescu au refuzat categoric să voteze pentru proiectul Cotrocenilor, în timp ce Geoană şi apropiaţii săi au mers fără rezerve pe mâna şefului statului.?

Ziarul ?România Liberă? a observat că politicienii s-au dus la vot mai devreme. ?Absenteismul nu s-a manifestat şi în rândul politicienilor, cei mai importanţi dintre ei ducându-se la vot devreme, chiar dacă nu toţi au votat şi la referendum. Unii oameni politici au dat de înţeles cum şi-au exercitat acest drept.?

Antena3.ro

×
x close