Antena 3 CNN Actualitate Reuters: În România, corupţia la nivel înalt rezistă reformelor

Reuters: În România, corupţia la nivel înalt rezistă reformelor

Reuters: În România, corupţia la nivel înalt rezistă reformelor
14 Mai 2008   •   09:06

Site-ul agenţiei Reuters a publicat marţi un amplu articol în care critică nivelul ridicat la care se află corupţia în România, cu toate că UE a cerut în mod expres reforme care să combată acest fenomen în ţara noastră. Recentele afirmaţii ale preşedintelui Traian Băsescu despre Curtea Constituţională care formează un ?scut? pentru corupţie, precum şi cazul ?valizei de la Cluj? în care este implicat Gigi Becali sunt considerate semne că reformele împotriva corupţiei au încetinit după aderarea Romîniei la UE.

Pe măsură ce alegerile locale din iunie se apropie, scrie Reuters, cu candidaţi care au deja dosare sau sunt implicaţi în procese de courpţie, există temerea că politicienii corupţi nu au fost înlăturaţi încă din administraţie.

Decizia Curţii Constituţionale din martie care obligă procurorii să ceară acordul Parlamentului pentru a începe anumite anchete este văzută ca un element ce îngreunează şi întârzie investigaţiile şi aruncă asupra Curţii bănuiala că nu doreşte cu adevărat combaterea corupţiei.

Eforturile României de eradicare a corupţiei genereazã îngrijorare la nivelul UE, o serie de diplomaţi europeni susţinând că Bucureştiul a aderat la blocul comunitar prea devreme. Bruxelles-ul monitorizează stadiul reformelor, dar capacitatea sa de a constrânge noile state membre să-şi respecte angajamentele s-a diminuat după ianuarie 2007.

Dezamăgirea resimţită la Bruxelles ar putea încetini procesul de aderare a altor state balcanice, avertizează analiştii. Ei spun că UE va fi mult mai precaută când va stabili criteriile de aderare şi mai dură în privinţa rezultatelor concrete ale reformelor.

Reuters aminteşte de cazurile mai multor foşti sau actuali politicieni care au avut procese de corupţie, însă acestea nu s-au finlizat iar respectivele persoane candidează din nou pentru posturi din administraţie sau sunt active în viaţa politică. Agenţia de presă dă exemplu pe Nicolae Mischie şi Adrian Năstase, care în ciuda proceselor sau chiar a acuzărilor desfăşoară în continuare o amplă activitate politică.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close