Anunţul privind spargerea genomului noului coronavirus a fost făcut sâmbătă, la Antena 3, de prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava (USV), care a explicat şi cum s-a întâmplat acest procedeu.
"La laboratorul de metagenomică şi biologie moleculară al Universităţii Stefan cel Mare din Suceava, au fost secvenţiate în ultimele trei săptămâni 63 de probe ce conţineau virusul Sars CoV-2 provenind din zona Sucevei. Într-o primă etapă, le-am comparat cu varianta originală, cea provenită din Wuhan, şi putem anunţa că au fost descoperite 187 de modificări, potenţiale mutaţii ale virusului, la nouă dintre genele lui", a anunţat prof. Mihai Dimian, prorectorul Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava (USV).
La Suceava, varianta COVID din Spania
Acum, odată ce au ajuns la această etapă, cercetătorii vor putea putea analiza mult mai clar pe ce cale a venit virusul şi spun că vor putea chiar să-l cunoască mult mai bine.
"Noi am intrat în luptă fără să cunoaştem adversarul. Acest lucru ne ajută acum foarte mult în a găsi tratamente potrivite, unele poate sunt folosite cu succes în alte ţări", a mai spus prorectorul din Suceava.
"Un prim rezultat, după ce am analizat probele amintite, arată că, pentru zona Sucevei, suntem mai apropiaţi de varianta de virus din Spania, patru probe sunt legate de Germania, sunt şi din Italia. Dar în zona Sucevei s-au răspândit mai degrabă pe varianta venită din Spania", a declarat Mihai Dimian.
Record negativ în România: 698 de bolnavi COVID
Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat, sâmbătă, un nou record de infectări cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, în România. Astfel, 698 de persoane au fost confirmate cu COVID-19.
Până astăzi, 11 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.414 de pacienți s-au vindecat şi 1.871 de bolnavi au decedat.