Cei care au revendicat terenurile şi clădirile unde se află Spitalul de Dermato-venerologie Scarlat Longhin pot pune, oricând, lacătul pe uşă. Fostul primar Adriean Videanu le-a aprobat cererea de retrocedare în natură.
Deşi are peste 20 de mii metri păraţi de teren, Spitalul arată, mai degrabă, ca un parc decât ca o unitate medicală.
Terenul şi clădirile au fost retrocedate, prin semnătura fostului primar al Capitalei, moştenitorilor familiilor Mociorniţă şi Manolescu. Dacă medicii mai pot sta cu chirie în clădirea principală până în 2011, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu clădirea unde funcţionează policlinica.
Patru clădiri ale spitalului nu sunt considerate spital, ci anexe, iar termenul de 5 ani, cât ar fi acordat primăria, nu se aplică.
Opiniile în spital sunt împărţite în ceea ce priveşte retrocedarea. Sunt medici care spun că ea putea fi evitată. Directorul spitalului susţine, în schimb, că nu se mai poate face nimic.
"Acolo avem toate laboratoarele. Un spital fără laborator, ce face?", se întreabă medicul primar Justin Diaconu.
Cert este însă un lucru. Atâta vreme cât medicii sunt chiriaşi, nu se pot aduce îmbunătăţiri. Nu că spitalul ar avea şi banii pentru investiţii, dar legea nu o permite.
În aceste condiţii, la expirarea termenului până la care medicii pot sta cu chirie, clădirile existente se vor degrada şi mai mult. După aceea, proprietarul va putea face cu ele ce vrea.
Observator