Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a declarat că retragerea trupelor româneşti din Irak ar putea începe chiar în acest an. În urmă cu două zile, senatorul PNL afirma că liberalii vor solicita Parlamentului să ia în discuţie necesitatea retragerii soldaţilor din Irak. De asemenea, Norica Nicolai a mai declarat că va propune modificarea legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare, pentru ca decizia finală privind trimiterea de trupe în misiuni internaţionale să revină Parlamentului.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu avertizează ca retragerea grăbită a trupelor coaliţiei din Irak ar genera haos şi ar putea duce la divizarea Irakului. Traian Băsescu a declarat că ?România trebuie să îşi menţină angajamentele asumate, deci să continue să-şi respecte cuvântul dat atunci când aveam mare nevoie de sprijinul NATO?. Şeful statului a accentuat faptul că ?noi avem de corectat nişte suspiciuni asupra capacităţii noastre de a rămâne buni aliaţi, dacă ne întoarcem puţin în istorie?.
În ceea ce priveşte decizia Marii Britanii de a-şi retrage o parte din trupe din teatrul de operaţiuni irakian, Traian Băsescu a precizat că britanicii au 7.000 de militari în Irak, iar retragerea are în vedere un număr de 1.500 de militari. Aşadar ?nu trebuie exagerate lucrurile?, a atras atenţia şeful statului, declarând că lucrurile sunt mult mai complicate în Irak.
După ce guvernul de la Londra a decis retragerea trupelor din Irak, şi Lituania a anunţat repatrierea majorităţii soldaţilor, la încheierea misiunii lor, în iunie. Ministrul Apărării a spus că mare parte din cei 120 de soldaţi vor fi retraşi şi că nu va mai fi nicio desfăşurare de mari proporţii. Numai că, şi Letonia se confruntă cu acealeaşi probleme ca şi România. Preşedintele Letoniei este de altă părere! Deşi ministrul Apărării a anunţat retragerea trupelor, preşedintele Valdas Adamkus nu este de acord cu această măsură. Acesta subliniază aceleaşi motive pe care le scoate în faţă şi preşedintele Băsescu.
Antena3.ro