Poliţişti Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (B.C.C.O.) Ploieşti şi din Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, împreună cu un procuror din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Serviciul Teritorial Buzău, au documentat activitatea infracţională a unei grupări, suspectată de comiterea, în perioada februarie ? septembrie a acestui an, a unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.
Metoda folosită de grupare este de tip ?phising?, atacuri informatice care constau în trimiterea de mesaje tip ?spam?, adică mesaje nesolicitate, pe adrese de e-mail care aparţin unor persoane fizice sau juridice şi prin care, sub pretextul diverselor incidente de securitate, se solicită titularilor de conturi e ? banking, datele de identificare, cum ar fi nume utilizator, parolă, număr de card, data expirării, etc.
După obţinerea acestor date, infractorii efectuează transferuri de fonduri din conturile titularilor sau utilizează datele obţinute pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii de pe internet.
Gruparea racola tineri, pe care îi folosea pe post de ?săgeţi? în cadrul atacurilor
Pe parcursul documentării, poliţiştii au stabilit că suspecţii A.A. de 21 de ani , S.C. de 22 de ani, T. B. de 23 de ani şi M. I. de 27 de ani, toţi domiciliaţi în Municipiul Buzău, care deţineau cunoştinţe în domeniul informaticii, au clonat pagini de Internet - Banking ale unor instituţii bancare din România şi au obţinut astfel datele de identificare ale titularilor mai multor conturi bancare.
Gruparea a intrat în legătură cu alte patru persoane din Buzău şi Bucureşti, respectiv cu T.F, de 24 de ani, R.T., de 32 de ani, D.I., de 24 de ani şi R.M., de 28 de ani şi au racolat peste 15 tineri, care erau folosiţi ca ?săgeţi?, cărora li s-au deschis conturi la diverse unităţi bancare.
În aceste conturi, liderii grupării transferau sume de bani obţinute din conturile victimelor atacurilor tip ?phising?, care sau finalizat cu un prejudiciu total de aproape1.000.000 de lei.
Din conturile create, cei 15 tineri folosiţi pe post de ?săgeţi? au retras o mare parte a sumelor de bani transferate, iar liderii grupării primeau 60 % şi restul erau împărţiţi între racolatori şi ?săgeţi?.
Maşini, bani, ceasuri şi bijuterii, reţinute de poliţişti
Pe 7 septembrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Buzău, echipele constituite din ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară din cadrul DIICOT, BCCO Ploieşti şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat 22 de percheziţii domiciliare, dintre care nouă în Municipiul Buzău şi 13 în Bucureşti şi au pus în executare 16 mandate de aducere.
În urma acestor percheziţii au fost fost depistaţi şi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Buzău 16 dintre membrii grupării şi au fost ridicate în vederea cercetărilor mai multe sisteme informatice şi suporturi de stocare a datelor informatice. Ele au fost reţinute în vederea confiscării, adică un autoturism de lux, suma de 59.000 de lei, 11 ceasuri de firmă şi bijuterii din aur.
De asemenea, în urma percheziţionării locuinţelor lui S.C din Buzău şi R.T. din Bucureşti poliţiştii au găsit două pistoale cu gaz lacrimogen şi care erau deţinute ilegal.
O parte dintre suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar ceilalţi arestaţi preventiv
Faţă de 15 persoane, procurorul de caz a dispus, pe 7 septembrie reţinerea timp de 24 de ore, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, accesul fără drept la un sistem informatic, introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, fraudă informatică şi utilizarea instrumentelor de plată fără acordul titularului.
Pe 8 septembrie, şase dintre cei reţinuţi, adică A.A., 21 de ani, S.C., de 22 de ani, T.B., de 23 de ani, R.T., de 24 de ani, C.M., de 24 de ani şi M.I. de 27 de ani, au fost arestaţi prevenitiv, în urma măsurii dispuse de Tribunalul Buzău, iar pe 11 septembrie, poliţiştii, împreună cu procurorul de caz, continuă activităţile pentru stabilirea şi probarea întregii activităţi infracţionale, dar şi pentru indisponibilizarea unor bunuri identificate, în vederea recuperării prejudiciului.
Antena3.ro