Antena 3 CNN Actualitate Rețeaua hotelurilor cu migranți, destructurată de DIICOT. Liderul grupării de traficanți, un cetățean austriac, prins

Rețeaua hotelurilor cu migranți, destructurată de DIICOT. Liderul grupării de traficanți, un cetățean austriac, prins

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 14:03 22 Ian 2024 Modificat la 14:08 22 Ian 2024

Un cetățean Austriac cu reședința în România, un cetățean afgan, un cetățean sirian și un cetățean din Bangladesh sunt cei patru lideri, însă gruparea este mult mai mare.

Sunt 30 de suspecți, printre aceștia regăsindu-se inclusiv persoane din Belarus sau chiar din Nepal. Gruparea era extrem de bine organizată și investigațiile polițiștilor de la Crima Organizată Arad au scos la iveală faptul că, pe de o parte, vorbim de migranți care aveau acte în România, deci erau oameni care depuseseră cerere de azil sau alți migranți care au fost aduși ilegal de alte grupări, pe la granița româno-sârbă.

Aceștia erau racolați și duși în județele Arad și Bihor, unde gruparea a închiriat câteva hoteluri unde îi caza pe acești migranți, înainte de a fi scoși din țară.

Existau servicii premium oferite de această grupare, pentru că dacă migrantul vroia să stea la hotel, să i se asigure toate condițiile până când era scos din țară, plătea 3.000 euro.

Dacă nu dorea, plătea doar 2.000 euro. Pe lângă metodele clasice de trecere a frontierei ilegal în Ungaria, gruparea a venit cu un upgrade și o parte dintre migranți au fost urcați în trenurile care plecau din gara Oradea spre vestul Europei.

De altfel, trebuie să spunem că sutele de migranți scoși ilegal din România de această grupare, din care era implicat și cetățeanul austriac, aveau ca destinație finală chiar Austria și Germania.

”La această oră, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad, efectuează 35 de percheziții domiciliare, în județele Arad, Bihor, Brăila, Dolj și Vrancea, într-o cauză privind săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

De asemenea, sunt puse în executare 43 de mandate de aducere.

Din cercetări a reieșit că, în perioada martie 2023-ianuarie 2024, 30 de persoane, cetățeni români și străini, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de beneficii financiare, prin săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

Migranții ar fi fost racolați, în principal, din municipiul București și Timișoara, din rândul celor care dețin permise de ședere/vize de muncă și ar fi fost adăpostiți în municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care s-ar fi organizat trecerea acestora, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Italia, Austria sau Germania. În cauză, au fost depistate mai multe transporturi ilegale de migranți.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate Brăila, Vrancea, Sibiu, cel al polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Arad și Sibiu, polițiștilor de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Arad și Bihor, precum și Grupării Mobile de Jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara.

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română și de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul DIICOT.

×
Etichete: DIICOT migranti
x close