Procurorii de la Crimă Organizată au desfăşurat, miercuri dimineaţă, o acţiune de amploare. Circa 60 de descinderi au avut loc simultan în mai multe judeţe ale ţării, pentru identificarea unei reţele care se ocupa de interceptări telefonice şi ulterior de şantaj. Cazul este unic în România, iar suspecţii sunt cercetaţi pentru încălcarea Legii siguranţei naţionale.
Potrivit anchetatorilor, suspecţii ar fi achiziţionat de la unul dintre învinuiţi un soft pentru realizarea de interceptări neautorizate.
În plasa infractorilor se pare că au căzut mai mulţi demnitari şi politiceini, dar şi oameni de afaceri, judecători şi procurori. Peste 35 de victime au fost identificate până în prezent în cele două dosare deschise la Hunedoara şi la Iaşi.
Potrivit
Mediafax, bărbatul de la care suspecţii achiziţionau soft-ul a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei internet, produse destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale.
Programul este compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone. După achiziţinarea aplicaţiilor, uspecţii le instalau pe telefoane ţintă şi utilizau produsele software, realizând inteceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor şi e-mail-urilor primite sau trimise de către alte persoane.
Poliţiştii au lucrat la acest caz mai multe luni, fiind o premieră în România. Şi prejudiciul este unul destul de mare, potrivit anchetatorilor.
Descinderile au avut loc la Hunedoara şi Iaşi, dar şi la Bucureşti, Ilfov, Râmnicu Vâlcea, Argeş, Botoşani, Mehedinţi şi Cluj. De asemeena, s-au făcut percheziţii în Timiş, Bacău, Suceava, Alba, Satu Mare, Buzău, Arad, Sibiu, Galaţi, Neamţ, Ialomiţa, Dolj, Vâlcea.
Antena3.ro