Antena 3 CNN Actualitate De ce purtarea măștilor FFP2 în transportul în comun nu este o măsură suficientă

De ce purtarea măștilor FFP2 în transportul în comun nu este o măsură suficientă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:57 05 Ian 2022 Modificat la 18:01 05 Ian 2022
masca-ffp2-transport-comun-masura-suficienta
De ce purtarea măștilor FFP2 în transportul în comun nu este o măsură suficientă Sursa foto: Hepta

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți seară, că trebuie luate măsuri pentru gestionarea valului 5. El a vorbit de asigurarea accesului la medicamente antivirale, dar și de măsuri privind evitarea aglomerației în mijloacele de transport în comun.

Mihai Pascadi, expert în date strategie, a vorbit la Antena 3 despre măsurile care ar putea fi luate în mijloacele de transport în comun pentru a preveni transmiterea virusului.

„Fiecare domeniu ar trebui abordat separat. Dacă vorbim de transportul aerian e cel mai simplu acolo. Relativ recent am folosit transportul aerian. Acolo, pe lângă purtarea măștii FFP2 despre care se vorbește și la noi acum, amplasarea călătorilor în aeronavă a fost făcută în așa fel încât să fim la distanță unii de ceilalți. În mod similar, printr-o bună planificare în trenuri putem să adăugăm din timp vagoane în așa fel încât să asigurăm o distanță.

Când vorbim despre mijloace urbane de transport în comun acolo este dificil. La metrou s-ar putea crește frecvența, iar în transportul de suprafață nu știu dacă în cazul Bucureștii STB dispune de suficiente mijloace de transport. Depindem de bunăvoința oamenilor de a purta mască.

Lucrul de acasă și decalarea orelor la care începem lucrul poate fi o soluție, depinde de natura muncii.”, a spus Mihai Pascadi.

Citește șiMăștile FFP2 nu sunt recomandate populației generale

Măștile FFP2 sunt recomandate de Ministerul Sănătății, odată cu răspândirea în România a variantei Omicron a COVID-19, mult mai contagioasă decât varianta Delta. "Utilizarea măştii, este în mod evident o barieră care poate fi eficientă în calea transmiterii. Măştile FFP2 sunt mai potrivite decât măştile textile", a declarat ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila.

Astăzi, Comitetul pentru Situații de Urgență a aprobat lista noilor restricții, în contextul pregătirii pentru valul 5 al COVID-19, în care varianta Omicron va fi dominantă.

Se menține obligativitatea purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Pe de altă parte, măștile textile vor fi interzise. 

Potrivit noii hotărâri CNSU, accesul la restaurante, săli de fitness, workshop-uri, târguri, cinematografe, teatre va fi permis la 50% din capacitate. Asta în cazul în care rata de infectare este mai mică sau egală cu 1%. Dacă incidența depășește 1%, accesul va fi permis pentru 30% din capacitate. 

Pot fi organizate în continuare festivaluri publice în aer liber, concerte, nu cu mai mult de 1000 de persoane, nu cu mai multe de 50% din capacitate, doar dacă rata de infectare este mai mică sau egală cu 1%.

 

×
x close