Antena 3 CNN Actualitate Restituirea banilor cheltuiţi pe medicamente în timpul spitalizării, capcana pacienţilor

Restituirea banilor cheltuiţi pe medicamente în timpul spitalizării, capcana pacienţilor

Restituirea banilor cheltuiţi pe medicamente în timpul spitalizării, capcana pacienţilor
04 Sep 2008   •   09:11

Restituirea banilor cheltuţi de bolnavi, pe medicamente, în timpul spitalizării, se dovedeşte o capcana pentru pacienţi. Directorii de spitale spun că nu au bani pentru a deconta reţetele achiziţionate pe cheltuiala bolnavilor. Mai mult decât atât, atrag atenţia jurnaliştii de la Gândul, în Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS sunt stabilite proceduri care fac aproape imposibilă returnarea sumelor plătite de bolnavi.

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS prevede că spitalele sunt obligate să ramburseze toate cheltuielile făcute de bolnavi pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, doar în anumite condiţii. Astfel, după ce se externează, pacienţii trebuie să depună o cerere la managerul spitalului. Aceasta trebuie să fie însoţită de reţeta cu avizele şefului de secţie şi al directorului şi bonul fiscal, prin care să solicite rambursarea banilor.

Conform legii, pacientul trebuie să primească răspuns în 30 de zile. Apoi, în funcţie de ce bani au şi spitalele, bolnavul ar putea primi banii înapoi peste o lună sau două. Mai mulţi directori de spitale au declarat pentru ziarul "Gândul" că nu au cum să facă astfel de decontări şi consideră că legea provoacă o stare de tensiune între medici şi pacienţi.

În ordinul comun al Ministe­rului Sănătăţii şi CNAS se mai precizează că rambursarea cheltuielilor reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora pe baza unei metodologii proprii. Prevederea a creat confuzii în rândurile managerilor de spitale, care aşteaptă acum elaborarea unor norme metodologice.

În schimb, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate consideră că nu este nevoie de nicio normă de aplicare şi că actul normativ este clar.

Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close