Antena 3 CNN Actualitate Separatiștii din Transnistria cer recunoașterea internațională ca stat și anunță că vor relații diplomatice cu Republica Moldova | Scenariul amintește de cel aplicat în Donbas

Separatiștii din Transnistria cer recunoașterea internațională ca stat și anunță că vor relații diplomatice cu Republica Moldova | Scenariul amintește de cel aplicat în Donbas

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 16:11 04 Mar 2022 Modificat la 16:26 04 Mar 2022
Statuia lui Lenin la Tiraspol
Sursa foto: hepta

Reacția celor din Transnistria vine după ce autoritățile de la Chișinău au depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Solicitarea separatiștilor rusofoni accentuează temerile că Moscova ar urma să implementeze în Republica Moldova un scenariu similar celui care a precedat invazia din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a justificat intervenția din Ucraina acuzând un așa-zis genocid împotriva etnicilor ruși din Donbas.

El a recunoscut în prealabil republicile separatiste Donețk și Lugansk.

Cele mai importante pasaje din documentul separatiștilor transnistreni, în continuare.

Ce spun cei din Transnistria: "Cererea de aderare transferă suveranitatea Moldovei către organismele supranaționale"

Considerăm depunerea, de către conducerea Republicii Moldova, a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică de natură să ducă la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relațiile moldo-transnistrene.

Tratăm cu înțelegere decizia conducerii republicii vecine.

Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată, nerezolvat, între Pridnestrovie (Transnistria) și Moldova, fără a ține cont de opinia părții transnistrene și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană (...) pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident.

Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Pridnestrovie (Transnistria) asupra parametrilor conviețuirii, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, de paralizia formatului 5+2, de refuzul de a se întâlni la cel mai înalt nivel, de neîndeplinirea obligațiilor din pachetul Berlin Plus, de întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei (...)

Ce vor cei din Transnistria: "Recunoașterea statalității și relații diplomatice"

În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu partea transnistreană în scopul unei reglementări civilizate, definitive, a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente, prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

În același timp, facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu, cu solicitarea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma republicii transnistrene.

Cerem Republicii Moldova să asigure respectarea dreptului poporului din Transnistria la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Pridnestrovie (Transnistria).

Foto: Statuia lui Lenin la Tiraspol

×
TOP articole
x close