Antena 3 CNN Actualitate RENAR, singurul organism de acreditare din România. „Autoritățile trebuie să recunoască certificatele emise de organismul național”

RENAR, singurul organism de acreditare din România. „Autoritățile trebuie să recunoască certificatele emise de organismul național”

New Project - 2024-06-14T122951.668
de Andreea Ştefan    |    14 Iun 2024   •   12:30

RENAR a celebrat Ziua Mondială a Acreditării și a organizat o conferință pe tema „Acreditarea: Furnizează încredere în ziua de mâine și creează premisele pentru un viitor sustenabil”.

În cadrul evenimentului, specialiștii au atras atenția asupra modului în care acreditarea poate furniza încrederea consumatorilor în produsele și serviciile de pe piața din România, inclusiv în digitalizare și noile tehnologii.

Comerțul global se bazează pe standarde, reglementări, măsurări și  etalonări. Organismul de Acreditare RENAR asigură furnizarea de produse și servicii de calitate pe piața din România, care corespund standardelor stabilite la nivel European.

„Acreditarea este confirmarea oficială, asta e foarte important și o sa vedeți că vă dau și niște prevederi internaționale. România nu putea să semneze memorandumul de negociere de finalizare a negocierilor cu UE legat de libera circulație a mărfurilor dacă n-avea RENAR”, a declarat prof. univ. dr. ing Fănel Iacobescu, președintele RENAR.

Acreditarea  are un rol important în siguranța publică. De exemplu, în cazul sistemelor de frânare auto, este esențial ca service-ul care face verificarea să fie acreditat.

„Autoritățile trebuie să recunoască certificatele de acreditare emise de organismul național. Eu nu pot să etalonez stand de direcție de un laborator atestat, nerecunoscut decât de cineva. Atestările emise de toate organismele sub acreditare trebuie recunoscute”, a mai spus președintele Organismul de Acreditare RENAR.

Prin acreditarea laboratoarelor de analize medicale se certifică, de către RENAR, că laboratorul și personalul au competențe să efectueze determinări corespunzătoare cerințelor europene și internaționale în domeniul calității. Iar analizele sunt recunoscute peste tot în Europa.

„Acreditarea unităților medicale este crucială pentru a asigura faptul că serviciile oferite au cele mai înalte standarde. Trebuie făcuți pași spre această direcție, astfel încât populația să fie informată asupra drepturilor pe care le are”, spune deputatul Florin Buicu.

Conferința organizată de RENAR a avut loc în Aula Universității Creștine Dimitrie Cantemir din Capitală, tematica a evidențiat modul în care acreditarea și evaluarea conformității se adaptează la progresul tehnologic, schimbările în comportamentul consumatorului, modificările reglementărilor, necesitatea dezvoltării unor noi mecanisme de încredere și dezvoltarea unor noi modele de afaceri.

„RENAR este nu doar un arbitru, ci și un cerber, un păzitor al calității”, a spus deputatul Mircea Chelaru, membru al comisiei de constituționalitate

×
Subiecte în articol: RENAR
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close