Remus Tudor, primul român condamnat pe viaţă, după revoluţie, ar putea fi eliberat. Ajuns cunoscut datorită picturilor realizate în închisoare, dar şi pentru procesele intentate penitenciarelor din ţara noastră, Remus Tudor şi-a petrecut ultimii 21 de ani după gratii.
Remus Tudor avea 23 de ani când într-o clipă de nebunie şi-a ucis o colegă de serviciu. Era în 1990. Pedeapsa cu moartea tocmai ce fusese abrogată, aşa că sentinţa judecătorilor a venit ca un fulger pentru el: condamnare pe viaţă. Deşi mulţi deţinuţi ar fi clacat, Remus a continuat să spere că la un moment dat va fi din nou liber. Ca timpul să-i treacă mai uşor în penitenciar, a început să picteze.
Remus a pictat peste 100 de tablouri în manieră suprarealistă. Galerii de artă celebre din Londra, Amsterdam şi California i-au oferit mii de euro pe picturi, dar el a refuzat să le vândă.
Şi-a făcut chiar şi un site pe care sunt postate unele dintre tablouri. Acum nu mai pictează. Anul trecut, din cauza picturii, cererea lui de liberare condiţionată a fost respinsă de judecător pe motiv că s-a refugiat în arta abstractă şi nu-şi regretă fapta.
"În ziua în care mi-a venit hotărârea, lucram. Am văzut plicul, am citit sentinţa şi m-am oprit din pictat. Uite aşa moare arta", spune Remus.
El a dat în judecată în mai multe rânduri penitenciarele din ţară şi chiar a avut câştig de cauză. "Condiţiile de detenţie din Jilava sunt mai mult decât umilitoare. Te dezumanizează. Nu avem un spaţiu în cameră în care să fiu eu, să îmi depozitez alimentele", spune omul.
Pe 14 aprilie, Remus Tudor va afla dacă va fi sau nu eliberat.
"Conform codului penal în vigoare, după 20 de ani de detenţie poate beneficia de eliberarea condiţionată", a declarat subcomisar Cristian Micu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Jilava.
Până atunci, Remus şi-a găsit refugiul în biserică. Merge regulat la capela penitenciarului şi se roagă ca judecătorii să-l lase în libertate.