Duminică, toți creștin-ortodocșii se bucură de Învierea Domnului. Tradiția ortodoxă cuprinde, de asemenea, câteva obiceiuri de care oamenii țin cont cu sfințenie.
După șapte săptămâni de post și de pocăință, creștinii merg la biserică pentru a vesti învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Din moși-strămoși, se ține cont de câteva obiceiuri și toată lumea le respectă, indiferent de vârstă.
La slujba de Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă. Hainele, la fel ca și apa, au un rol purificator. De asemenea, toată lumea trebuie să fie curată la intrarea în biserică. Așa că se acordă o atenție deosebită curățeniei corpului, nu doar a sufletului.
În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Oamenii credeau că viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi îi va prinde ploaia ori de câte ori vor vrea să lucrezi câmpul dacă vor dormi de Paște.
De asemenea, nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci e bine să o ții în casă. De fiecare dată când familia are parte de momente dificile, este bine să se aprindă lumânarea. De asemenea, și atunci când este furtună ori o calamitate, este bine să se aprindă această lumânare.
O altă tradiție spune că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. Se spune că transpiri tot anul, potrivit tradiției populare.
Pentru că sunt considerate de leac, se păstrează bucăți din pască și anafură în casă. Acestea pot fi date animalelor bolnave ori membrilor familiei.
În noaptea de Înviere, oamenii de la țară obișnuiau să aducă la biserică un cocoș alb. Obiceiul încă se păstrează și în zilele noastre, iar cel căruia cocoșul îi cânta primul în biserică avea parte de noroc tot anul. Apoi, păsările erau date de pomană celor săraci.
Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, cu acea persoană te vei întâlni pe lumea cealaltă.
Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul, scrie huff.ro.