Antena 3 CNN Life Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2024. Când se cântă Prohodul

Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2024. Când se cântă Prohodul

3 minute de citit Publicat la 11:00 14 Aug 2024 Modificat la 11:00 14 Aug 2024
icoana maicii domnului inconjurata de lumanari care ard de sarbatoarea adormirea maicii domnului 2024
Adormirea Maicii Domnului este precedată de un post de două săptămâni. Sursă foto: Getty Images

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, aceasta fiind prăznuită pe 15 august.

Sărbătoarea cu cruce roşie Adormirea Maicii Domnului nu este văzută ca un moment de tristețe, ci ca o celebrare a trecerii la viața veșnică și a întâlnirii cu Fiul ei, Mântuitorul Iisus Hristos.

Adormirea Maicii Domnului 2024 este precedată de un post de două săptămâni, cunoscut ca Postul Sfintei Marii, unul dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Prohodul Maicii Domnului se cântă în biserici pe 14 august

Prohodul Maicii Domnului este un imn religios cântat în bisericile ortodoxe în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe 15 august. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox și comemorează mutarea la cer a Maicii Domnului.

În mod tradițional, Prohodul Maicii Domnului se cântă în seara de 14 august, în timpul slujbei de priveghere, care include Vecernia și Utrenia. Această slujbă specială, cunoscută și sub numele de „Prohodul Maicii Domnului”, este similară Prohodului Domnului de la Vinerea Mare, având un caracter de rugăciune și cântare în care credincioșii își exprimă evlavia și iubirea față de Maica Domnului.

Prohodul este compus din trei stări, fiecare conținând mai multe strofe și refrene care sunt cântate de cor și de credincioși.

Epitaful Adormirii Maicii Domnului este adus din Sfântul Altar și așezat în mijlocul bisericii la Slava Stihoavnei Vecerniei mici, similar cu rânduiala de Vinerea Mare. Dacă nu se face Vecernie Mică, Epitaful este scos înainte de Vecernie, în timp ce se cântă troparul praznicului. La finalul Doxologiei, se organizează o procesiune în jurul bisericii cu Epitaful, în timpul căreia se fac patru opriri pentru rostirea unor ectenii. După procesiune, credincioșii trec pe sub Epitaful așezat la intrarea în biserică, acesta fiind apoi pus pe Sfânta Masă până la Odovania praznicului, pe 23 august, scrie crestinortodox.ro

Este pelerinaj mare la Mănăstirea Nicula

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului 2024, pe 15 august, are loc un pelerinaj foarte important la Mănăstirea Nicula, situată în județul Cluj, România. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute destinații de pelerinaj din țară, atrăgând mii de credincioși din toate colțurile României și nu numai.

Pelerinajul la Mănăstirea Nicula este renumit în principal datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este considerată a avea puteri miraculoase. Credincioșii vin să se roage, să se închine la această icoană și să participe la slujbele speciale dedicate Adormirii Maicii Domnului. 

Evenimentul începe de obicei cu procesiuni, rugăciuni, și privegheri care au loc în zilele premergătoare sărbătorii și culminează cu Sfânta Liturghie din ziua de 15 august.

Alte tradiţii importante de Sf. Maria Mare

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului 2024, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători creștine din România și este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri.

În multe zone rurale, se consideră că, după Sfânta Maria Mare, se încheie munca la câmp. Tradiția spune că în această zi nu trebuie să se lucreze, iar oamenii se roagă pentru recoltă.

O tradiție veche este aceea de a aduce la biserică fructe, în special struguri, pe care preoții le sfințesc. Acestea sunt apoi împărțite familiei și vecinilor.

După sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, încep în mod tradițional culesul viilor și strângerea roadelor.

Este o zi de odihnă, iar muncile grele sunt evitate, deoarece se crede că cine lucrează în această zi poate atrage ghinion sau boli.

Mai mult decât atât, este şi o zi în care familiile se roagă pentru sufletele celor adormiți, aprind lumânări și dau de pomană.

De Sfânta Maria Mare, multe familii se reunesc pentru a sărbători împreună. Este un prilej de a petrece timp cu cei dragi și de a întări legăturile familiale.

Se crede că vremea din această zi poate influența cum va fi toamna. Dacă plouă de Sfânta Maria Mare, se spune că toamna va fi ploioasă și lungă.

×
x close