Antena 3 CNN Actualitate Religie TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să facă astăzi creștinii ortodocși

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să facă astăzi creștinii ortodocși

<1 minut de citit Publicat la 07:30 29 Aug 2019 Modificat la 07:30 29 Aug 2019
o_1dj75b4p31icud2917np12s7hlo8.jpg
Foto: doxologia.ro

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. În această zi se postește, pe de o parte să nu fie asemănați credincioșii cu Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut că Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, că să nu fie asemănați cu viața înfrânată a lui Ioan.

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână.

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Totuși, aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, deci –  teoretic – nu trebuie respectate cu strictețe. 
 

×
x close