Antena 3 CNN Actualitate Religie Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va oficia pomenirea de 9 ani a părintelui Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru-Vodă

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va oficia pomenirea de 9 ani a părintelui Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru-Vodă

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 16:25 08 Iun 2022 Modificat la 16:25 08 Iun 2022
aaaa
Sursa foto: radioromaniacultural.ro

Slujba de pomenire va avea loc sâmbătă, 11 iunie, la Mănăstirea "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" de la Petru-Vodă, acolo unde sunt aşteptaţi să participe sute de pelerini.

"Sfânta Liturghie va începe în jurul orei 9,00, urmată de parastasul ce se va săvârşi la mormântul Părintelui Justin, de unde veghează ca un voievod asupra României suferinde de azi. La mormântul său îşi găsesc alinarea zilnic zeci şi sute de români care îşi plâng necazul şi durerea celui ce le-a fost duhovnic, sfătuitor, ajutător încă din timpul vieţii sale pământeşti. Faptul că Părintele nu a murit decât cu trupul şi că a câştigat îndrăzneală înaintea Tronului ceresc ne-o arată mulţimea de oameni de pretutindeni care vin încă şi îi cer ajutorul, găsind rezolvarea problemelor lor", au precizat reprezentanţii mănăstirii, potrivit Agerpres.

Pe 16 iunie, ziua în care părintele Justin Pârvu a trecut la cele veşnice, la mănăstirea de maici Paltin Petru-Vodă se va săvârşi, de asemenea, pomenirea de 9 ani a marelui duhovnic.

Părintele Justin Pârvu, stareţ al Mănăstirii "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" din localitatea Petru-Vodă (comuna Poiana Teiului), s-a născut în satul Petru-Vodă, la 10 februarie 1919. Şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti.

În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, până la Odessa.

După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, Justin Pârvu a fost arestat pe motive politice, fiind acuzat de simpatii legionare şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa săvârşind-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la "reeducare" la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie.

În 1964 a fost eliberat, devenind muncitor forestier. După doi ani, în 1966, revine la viaţa monahală, la Mănăstirea Secu, unde a fost preot monah.

Din dorinţa de a-l controla, conducerea comunistă a ţării l-a obligat pe părintele Justin, în 1975, să slujească la Mănăstirea Bistriţa. După 1990, părintele Justin se întoarce la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, a fost preot şi duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune.

În 1991, a întemeiat mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele Justin Pârvu s-a stins din viaţă la 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani şi este înmormântat în lateralul bisericii mănăstirii de călugări de la Petru-Vodă, în dreptul Sfântului Altar.

×
Etichete: Justin Pârvu
x close