Antena 3 CNN Actualitate Religie Sf. Teodora, sărbătorită pe 7 august 2024. Cine a fost ea

Sf. Teodora, sărbătorită pe 7 august 2024. Cine a fost ea

sfanta teodora pestera
Peştera Sfintei Teodora de la Sihla. Sursă foto: Doxologia.ro / Ștefan Cojocariu
06 Aug 2024   •   20:30

Pe 7 august 2024, Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte sărbătoarea cu cruce neagră Sfânta Teodora de la Sihla, prima româncă trecută în rândul sfinţilor în calendarul ortodox.

Cine a fost Sf. Teodora de la Sihla

Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în a doua jumătate a secolului al XVII-lea în satul Vânători-Neamț, din părinți evlavioși. După o căsătorie impusă, și-a dorit o viață de curăție dedicată lui Hristos, și astfel a ales călugăria. A îmbrățișat viața monahală la Schitul Vărzărești și apoi s-a retras în munții Vrancei pentru a se dedica rugăciunii și ascezei. 

După distrugerea Schitului Vărzărești de către turci, s-a mutat în pădurile din jurul schiturilor Sihăstria și Sihla, unde a trăit în izolare, fiind hrănită de păsări și adăpostită de Dumnezeu, scrie doxologia.ro. A fost cunoscută pentru darul rugăciunii și al facerii de minuni. A murit în peștera sa din apropiere, unde a fost îngropată. 

Moaștele sale au fost descoperite și transferate în diferite locații, fiind acum păstrate la Mănăstirea Pecerska din Kiev. Canonizată de Biserica Ortodoxă Română în 1992, este comemorată pe 7 august. Este considerată una dintre cele mai importante sfinte din istoria Moldovei, fiind venerată de credincioși ca un exemplu de trăire profundă în Hristos, mai scrie sursa citată.

Sfânta Teodora de la Sihla reprezintă un simbol de sfințenie și evlavie pentru Biserica Ortodoxă Română. 

E sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox

Potrivit calendarului ortodox din august 2024, în această lună sunt prăznuite şapte sărbători cu cruce neagră, iar prima dintre ele a fost pe data de 5 august, atunci când a fost pomenit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, urmată de Sfânta Teodora de la Sihla, prăznuită pe 7 august.

În calendarul ortodox, pe 7 august 2024, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Teodora de la Sihla, prima româncă trecută în rândul sfinților.

Sărbătoarea cu cruce neagră Sf. Teodora de la Sihla, pe 7 august, este marcată de tradiții și obiceiuri specifice, reflectând importanța și venerația de care se bucură această sfântă în rândul credincioșilor ortodocși.

Tradițiile și obiceiurile de această zi sunt îmbogățite de aspecte religioase și populare, fiind un prilej de aducere aminte a vieţii sale.

Credincioșii se îndreaptă către mănăstirile și schiturile dedicate Sfintei Teodora, în special la Schitul Sihla, unde se află moaștele ei.

În biserici și mănăstiri, se oficiază Liturghii speciale dedicate Sf. Teodora, iar în unele locații, sunt organizate procesiuni cu icoana Sfintei Teodora. Aceste procesiuni sunt un mod de a aduce omagiu sfintei și de a-i cere mijlocirea.

În această zi de sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox, se prepară colivă în cinstea Sfintei Teodora, ca simbol al nemuririi și al rugăciunii pentru cei adormiți. Coliva este adusă la biserică și sfințită, apoi împărțită credincioșilor.

×
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close