Antena 3 CNN Actualitate Religie Sf. Alexandru este sărbătorit pe 30 august 2024. Cine a fost el şi ce minuni a săvârşit

Sf. Alexandru este sărbătorit pe 30 august 2024. Cine a fost el şi ce minuni a săvârşit

sf alexandru sarbatoare cruce neagra 30 august
Sf. Alexandru, sărbătoare cu cruce neagră pe 30 august. Foto: Getty Images
29 Aug 2024   •   22:00

Considerat de către Biserică și ocrotitorul oamenilor, Sfântul Alexandru este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 august. 

Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, dar și un apărător neînfricat al credinței creștine. 

Sf. Alexandru, sărbătoare cu cruce neagră pe 30 august

Pe 30 august, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Alexandru, o zi marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Sfântul Alexandru este cunoscut ca un apărător al credinței creștine și un mare ierarh al Bisericii, care a trăit în secolul al IV-lea. 

A fost unul dintre participanții de seamă la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde a susținut ferm dogma ortodoxă despre divinitatea lui Iisus Hristos.

Sfântul Alexandru este venerat pentru viața sa plină de sfințenie și pentru numeroasele minuni pe care le-a săvârșit. Printre acestea se numără vindecări miraculoase și apărarea orașului Constantinopol de pericolele iminente prin puterea rugăciunii. 

Această sărbătoare cu cruce neagră este, de asemenea, un prilej pentru toți cei care poartă numele de Alexandru, Alexandra și alte variante derivate, să fie felicitați.

Viața și minunile Sf. Alexandru

Sfântul Alexandru, prăznuit pe 30 august, a fost Patriarhul Constantinopolului între anii 325 și 337. El este recunoscut pentru rolul său crucial în apărarea dreptei credințe împotriva ereziei ariene, care nega divinitatea lui Iisus Hristos. Alexandru a fost unul dintre participanții la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325, unde a luptat cu tărie pentru stabilirea învățăturilor ortodoxe.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Alexandru a săvârșit numeroase minuni. Printre acestea, se numără vindecări miraculoase și izgonirea demonilor. Se spune că, prin rugăciunile sale, a salvat Constantinopolul de la distrugere în timpul unei furtuni violente și a adus pacea în perioade de mari frământări religioase. Sfântul Alexandru este venerat nu doar pentru faptele sale miraculoase, ci și pentru exemplul de sfințenie și devotament față de Dumnezeu pe care l-a oferit, scrie doxologia.ro

Ce nume românești se sărbătoresc de Sf. Alexandru

Pe 30 august, odată cu sărbătoarea Sfântului Alexandru, sunt sărbătorite și persoanele care poartă nume derivate din numele Alexandru. Printre cele mai comune nume românești sărbătorite în această zi se numără Alexandru, Alexandra, Sandu, Sanda și Sașa. Această sărbătoare este un prilej de bucurie pentru toți cei care poartă aceste nume.

×
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close