Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este pomenit de Biserica Ortodoxă pe data de 11 aprilie.
Pentru această mare sărbătoare, la Mănăstirea Cernica vor fi desfășurate slujbe în cinstea Sfântului.
Sărbătoarea începe miercuri, 10 aprilie, la ora 14:00, când moaștele vor fi scoase din biserica mare și așezate într-un baldachin instalat în curtea mănăstirii, spre a fi cinstite de credincioși.
Tot miercuri, de la ora 18:00, începe slujba Privegherii pentru sărbătoarea Sfântului Calinic.
Slujbele de joi, 11 aprilie 2024, încep la ora 08:00, cu Acatistul Sf. Ier. Calinic și continuă cu Liturghia darurilor înainte sfințite, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, episcop vicar patriarhal.
Mănăstirea Cernica deține în patrimoniu și cinstitul cap al Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica, stareț care l-a precedat pe Sf. Ier. Calinic la conducerea lavrei, informează basilica.ro.
Sfântul Ierarh Calinic este primul sfânt român canonizat. Sf. Ier. Calinic a venit frate la Cernica în 1807 și a fost ales stareț în 1820.
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în 1787, în București, primind numele de Constantin.
Părinții acestuia erau foarte credincioși, fiind cei care i-au transmis o puternică iubire față de Dumnezeu.
Blestemul pe care l-a aruncat asupra unei cunoscute mănăstiri
Sfântul Calinic de la Cernica a aruncat un blestem asupra pământului pe care se află lăcaşul de cult Mănăstirea Frăsinei.
Frăsinei este singurul lăcas de cult ortodox din România unde femeile nu au voie să intre şi să se roage.
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit de ortodocşi în fiecare an la 11 aprilie, a interzis intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei, printr-o hotărâre gravată pe o piatră.
Sfântul ar fi luat această hotărâre în anul 1867, din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat.
Şi astăzi oamenii păşesc cu frică în acest loc, iar femeile care îndrăznesc să ajungă în mănăstire au parte de cele mai mari nenorociri.